Inbäddade på ett timmerlass kom de resandes. Tre kanoner från 1600-talsskeppet Riksäpplet som sjönk under en storm utanför Dalarö i Stockholms skärgård den 5 juni 1676.
Riksäpplet var ett svensk regalskepp som där det låg på 15 meters djup höll sig mer välbevarat än självaste regalskeppet Vasa. Det innan det sprängdes i bitar 1921, främst för att man ville återanvända ekträet som på havets botten fått den eftertraktade svarta färgen hos svartek.
Samma svartek som i dag återfinns i portarna till Stockholms stadshus.

 

Innan sprängningen bärgades redan på 1870-talet de tre järnkanonerna som vi nu får stifta bekantskap med. Efter många år på Skansen och i Nordiska museets ägo såldes de på auktion för ett par veckor sedan och Bernhard Englund på Ryttmästarbostallet uppe vid Simsjön lade det högsta budet.
– Det var rabalder om vad man skulle göra med dem. Vissa ville lägga tillbaka dem där de sjönk, andra vilje sälja dem, säger Bernhard Englund och förespråkar det sistnämnda.

 

För 140 000 kronor är han nu ägare till de tre pjäserna som ska få nybyggda lavetter (ställningar) och nytt ytskikt för att riktigt komma till sin rätt.
Två av kanonerna ska stå med mynningarna ut mot Simsjön. Den tredje får åka till Johan Ljungné på Björnsäter utanför Lerdala.
Kan man fortfarande skjuta med dem?
– Det är klart att man kan, men det ska vi inte göra. Jag har redan mina kanoner som jag skjuter med, säger Berhard Englund.

 

Sommarstugegästerna på andra sidan sjön kan alltså vara lugna. Men bara så ni vet så har de här praktverken en räckvidd på upp emot 2000 meter...