Det var helt nyligen som FAIK Skidor fick en förfrågan om att arrangera SM på rullskidor.
- Den ursprungliga arrangören hade dragit sig ur. Visst, denna förfrågan kom med kort varsel, men det lustiga i sammanhanget var att vi som bäst höll på att planera en egen tävling vid ungefär samma tidpunkt, säger tävlingsledare Mikael Tärning.

 


FAIK hade tänkt sig ett Tour de Mösseberg på rullskidor, men nu blir det alltså istället SM-status på tävlingarna.
- Det känns väldigt spännande och vi är mycket glada över att ha fått denna förfrågan. Det är en slags kvitto på att vi har lyckats bra med tidigare arrangemang, säger Mikael Tärning.
Det är helgen den 14-15 september som ett antal av landets rullskidåkare kommer att bege sig mot Falköping.
- I fjol var det Lidköping som var SM-arrangör och då var det cirka 100 deltagare. Vi hoppas på en liknande siffra nu och eftersom rullskidåkning är en sport på klar frammarsch, så bör efterfrågan på tävlingar vara ganska stor, förklarar Mikael.
Långdistans
SM-helgen inledes med en långdistanstävling på lördagen. Seniorklassen kör 40 km, övriga klasser kör antingen 30, 18 eller 10 km.
- Det finns klasser från 15-16 år upp till de olika veteranklasserna. Det innebär att arrangemanget omfattar såväl USM som JSM, senior-SM och veteran-SM, förklarar Tärning.
Starten för långdistanstävlingen går utanför stan. De längsta banorna har start i Broddetorp och den kortaste i Gudhem. Men den avslutande delen sker inne i tätorten. Åkarna klättrar då nämligen uppför Scheelebacken och har målgång vid utsiktsplatsen strax bortom Bredablick. Tävlingen gemomförs i klassisk stil.


På söndagen är det så dags för back-SM.