För fem veckor sedan omhändertogs två dräktiga tikar av polisen i Jönköping. De hamnade hos Bengt och Lisbeth Gunnarsson som hjälpt polisen med att ta hand om omhändertagna hundar sedan 1971.
- Tikarna hade inte haft det så bra och de var magra. De kom till oss vid elvatiden på en torsdag och jag och Lisbeth blev barnmorskor, berättar Bengt.

 

Fakta

Två valpkullar Det finns två tikar med två valpkullar som alla ska säljas på Flasarps hundpension..

Fakta

Två valpkullar Det finns två tikar med två valpkullar som alla ska säljas på Flasarps hundpensionat i Jönköping. Den ena är en renrasig schäfertik, cirka 5 år, med sex valpar som är fem veckor gamla. Den andra är en Border Collietik med elva valpar, också de fem veckor gamla.


Det var Border Collietiken som fick sin första valp vid ettiden på dagen, klockan sex på kvällen var valpningen över och då hade det kommit elva valpar. Inte långt senare fick schäfertiken Lizzie sex valpar.
- De skötte valpningen så fint båda två.  Och valparna är så fina. Det är mycket sällan man ser en sådan fin och jämn kull, hälften brukar vara små och ynkliga, säger Bengt. Lisbeth tror att valparna har samma pappa. Tikarna kommer från samma ställe och valparna är mycket lika.
Om tre veckor, när valparna är två månader gamla, ska de och de båda tikarna säljas. En renrasig valp brukar kosta mellan 10 och 20 000 kronor. Här blir det rea, priset ligger på 1 500 och då är valparna vaccinerade, undersökta av veterinär och avmaskade.
- Men vi ställer stora krav på köparna. Man måste kunna vara hemma större delen av dagen med valpen eller tiken, de som köper hunden ska ha jobb och det är en fördel om de vet något om hundar. Vi kommer att kolla noga, säger Bengt och Lisbeth som tycker att det blir både lite skönt men också tråkigt att bli av med valparna.

 


- De blir roligare och roligare och är så fantastiskt söta. Tikarna är också mycket fina hundar. Vänliga och med bra psyke, säger Lisbeth.
Bengt och Lisbeth har en lång erfarenhet av hundar. Det händer att Bengt får följa med polisen och hjälpa till med att ta hand om hundar som ska tillvaratas. Det värsta är de ilskna hundarna. till och med Bengt var rädd när han skulle ta hand om en riktigt arg Pitbull, en kamphund i en lägenhet.

 


- Det var han eller jag i den där lägenheten, säger Bengt.
Vad gör jag om en ilsken hund kommer emot mig?
- Så stilla, spring inte eller sparka. Undvik ögonkontakt, säger Bengt Gustafsson.

Kerstin Arwidson

Bengt Gustafsson försöker få ihop de elva valparna till fotografering men valparna sticker iväg åt olika håll.