Matfestivalen är i full gång och saluhallen på Hertig Johans torg är ett ställe som förstås är väl värt ett besök. Här trängs mängder med smaker under tältdukarna – bisonburgare, lammkorv, havtornsmarmelad, grönsaker, knäckebröd, honung och ostar i alla möjliga former och smaker.

Plus massor med annat, förstås.

Något som väckte nyfikenhet hos många var en liten glassvagn i ett av hörnen. Där fanns glass gjord på getmjölk och en av smakerna var rökig whisky och kanel.

– Vi tycker att det är en spännande smak redan när vi kom på det. Min partner och sambo har en förkärlek för whisky och vi testade rätt många olika sorter och kom fram till att om det nu ska vara whisky ska det måste det vara rejäl whiskysmak. Det vill säga rökig whisky. Kanelen i sin tur rundar av med lite sötma, säger Marie Sedin som driver Gettergoda Mejeriprodukter.

Precis bredvid fanns ett bord där man kunde smaka kalvdans.

– Det heter också råmjölkspannkaka och är bakad på råmjölk. Det är när kon kalvar och den görs på första andra och tredje mjölken och den är väldigt näringsrik, berättar Lars som bjöd på Kullings kalvdans från Herrljunga.

Ett smakprov visar att den påminner lite om en ostkaka.

– Men det är nyttigare än ostkaka. Det är en ren naturprodukt som var mycket vanlig förr när det fanns mjölkgårdar överallt på landsbygden.

Så där har vi alltså kalvdans och whiskyglass. Och det var bara ett litet prov på alla de smaker som finns att testa på saluhallen under Matfestivalen.