Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wäring-Locketorps hembygdsförening firade 40 år med supé

En aktiv förening har firat 40-årsjubileum. Det firades i Locketorps församlingshem med föreningsmöte och supé. Många medlemmar deltog under kvällen.

Starten på föreningen var en hembygdsdag i Locketorp. Olika föreningar deltog och de samarbetade med Vuxenskolan. Tidningen var ute och dokumenterade de olika aktiviteterna. De som var med i första styrelsen och även var med vid jubileet var Gunhild Zetterman, Lilly Lundell och Birgitta Carlsson (Jakobsson). Det var ett ungt gäng i starten och därför är många aktiva även fyrtio år senare.

En interimsstyrelse bildades redan första kvällen och den första ordföranden var Jan Eriksson, Dagstorp. Mycket har åstadkommits under dessa 40 år. mest kända är kanske Natur-Miljö och Kulturdagarna för skolbarnen. Den lockar många hundra besökare varje år. Engagemanget är också stort i kulturreservatet Vallby-Sörgården. Totalt finns i bygden 77 utmärkta metallskyltar från olika byggnader och andra minnesmärken, som föreningen satt upp. Ljusstöpning har också skett under många år.

Sedan 2006 har föreningen haft en pågående studiecirkel som kartlagt alla fastigheter i området från 1890 och framåt. Under jubileet visade Anders Eriksson en del av de 477 bilder som föreningen identifierat från bygden av de 15000 bilder som Västergötlands museum fått efter fotografen Anders Karlsson, även kallad Knäpp. Från museets hemsida går det att söka bilder från olika platser där Knäpp fotograferat och där föreningen identifierat motivet.

På Bygdeband är 1497 bilder och dokument utlagda från bygden. 487 fastigheter finns där också liksom 22 soldattorp som nu är sökbara där. 700 aktuella bilder på fastigheter är också tagna för att visa hur husen ser ut idag. Ett långvarigt och gediget arbete är det som medlemmarna lägger ned på. För att förstå nutiden behövs ibland en återblick på vad som varit. Till detta hjälper denna dokumentation en bra bit på väg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel