Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VR-glasögon testas på äldre – tar dem till nya platser utan att färdas

De boende på äldreboendet på Norrmalm blir först ut med att testa VR-tekniken. – Vi vill undersöka om äldre är mottagliga för VR och om den kan bidra till ökat välmående, säger Petter Fahlström.

Virtual reality, virituell verklighet eller datorsimulerad verklighet är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dom.

Till exempel kan man uppleva det med så kallade VR-glasögon som i realtid visar bilder av en datorbaserad modell av miljön.

Petter Fahlström (L) är ordförande för kultur- och fritidsnämnden och berättar att nämnden vid sitt senaste möte beslöt att ge projektet klartecken. Det ska pågå under sommaren.

Enligt nämnden är förhoppningen att VR-tekniken ska kunna användas för att öka livskvaliteten för personer som annars kan ha begränsade möjligheter att komma ut, eller kanske ur sängen från den vårdmiljö där de befinner sig.

– Projektet finansieras under året i befintlig budget för kultur- och fritidsavdelningen och det är Kultur i Väst som bekostar VR-pedagogens lön.

Nämnden hoppas att projektet kan leda till flera positiva inslag i kommunens arbete med äldre och unga.

– Projektet går ut på att fem sommarpraktikanter tillsammans med en VR-pedagog ska göra ett antal kortfilmer som kommer distribueras och visas för äldre på äldreboendet på Norrmalm.

Tanken är att filmerna som ungdomarna producerar ska knyta an till de äldres upplevelser av Skövde och få dem att återuppleva vardagen utanför äldreboendet.

– Det här är ett första steg, efter sommaren ska vi utreda projektet. Det här ska heller inte ses som att tekniken ska ersätta verklig utevistelse. Men den kan användas till att låta dem uppleva platser dit de kanske inte har möjlighet att komma, säger nämndens ordförande Petter Fahlström.