För 150 år sedan, 1868, grundades Sköfde Gjuteri och Mekaniska Verkstad. Inledningsvis tillverkade företaget gjutjärnsgods och järnvaror som ångpannor, kärl och behållare, plogar och tröskverk. Det blev starten för det som har utvecklats till de Volvofabriker som finns i Skövde idag. I början av 1990-talet delades verksamheten upp i två bolag, numera Volvo Group Trucks Operations och Volvo Car Engine. Nu har jubileumsåret inletts under gemensamt flagg.

Idag gick startskottet då alla anställda bjöds på tårta.

– Det är en logistikövning i sig, kan man lugnt säga. Vi är 2 900 anställda och jobbar i olika skiftformer och helg, så att få rätt tårta till rätt avdelning är en utmaning, säger Lennart Richardsson med ett leende.

Förutom starten på jubileumsåret är tårtan och de aktiviteter som planeras under året ett sätt för företaget att tacka medarbetarna.

– Vi vill visa uppskattning för väldigt goda insatser under förra året. Vår ambition är att ha aktiviteter varje månad, då vi både uppmärksammar de anställda, men även deras familjer. När det är mycket att göra får ju de också supporta, säger Lennart.

Under dagen invigdes också ett modernt showroom i Pentahuset, med en interaktiv multimedia-arsenal som både visar upp företagens historia, nutida utveckling och personliga presentationer av några ur personalen. Inbjudna till invigningen var potentiella framtida medarbetare, Helenaskolans klass 8M4, med inriktning på matte och naturorienterande ämnen.

– Det är etapp tre vi inviger nu, som en del i att bli mer öppna och vara en del av samhället. Hit kan skaraborgarna komma och titta, och se att det händer saker på Volvo, säger Lennart Richardsson.