Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vittnen misstänks ha ljugit om våldtäkt - åtalas för mened

Det handlar om tre män i 20-årsåldern som alla vittnat i ett våldtäktsmål. Nu åtalas de för mened eftersom åklagaren anser att de ljugit på en avgörande punkt, en detalj som omöjliggjort för den anklagade att utföra brottet.

Kvinnan anmälde mannen för våldtäkt eftersom han först försökt kyssa henne och när hon sa åt honom att sluta lade han sig istället på henne.

Han ska ha tagit henne på brösten, knäppt upp hennes byxor och fört in sina fingrar i henne. Han avbröt händelsen först när andra personer kom in i rummet.

Inte i soffan

Alltihop ska ha skett i en soffa och efter ett tag tog sig kvinnan gråtande därifrån och berättade även för andra vad hon varit utsatt för.

Men under rättegången placerar tre av vittnena den misstänkte i en fåtölj – inte i soffan. Och då skulle han inte kunnat ha utfört det som kvinnan berättat.

Åklagaren anförde att de sagt något helt annat i de inledande polisförhören, där placerar de den misstänkte och kvinnan i den aktuella soffan. Tingsrätten väljer att lägga de första utsagorna som grund för sin bedömning.

Och nu kommer alltså fortsättningen.

Åtalas för mened

De tre unga vittnena åtalas nu för mened för att under rättegången inte ha talat sanning om var mannen befann sig i rummet.

Den misstänkte våldtäktsmannen dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år och fyra månader. Dessutom skulle han betala skadestånd till kvinnan på 115 000 kronor.