Västergötlands museum och Göteborgs universitet inledde under måndagen en ny utgrävning på Kata Gård vid Varnhems klosterkyrka. Här tror arkeologer att vikingakvinnan Kata härskade över en familj med kontakter i hela Europa. Den privata gårdskyrkan som grävdes fram år 2005 har man hittills forskat mycket kring men nu ska man alltså få bättre förståelse för andra delar av gården. Sommarens utgrävning kommer att fokusera på spåren av långhuset öster om kyrkogrunden, där man tror att Kata med den härskande familjen bodde.

Att huset är så stort och ligger närmast kyrkan talar för att det var här de mäktigaste på gården bodde, berättar Maria Vretemark från Västergötlands museum som är projektledare för utgrävningen.

Målet är att gräva fram hela husgrunden för att lära sig mer om vardagslivet på gården.

Hittills har vi bland annat hittat djurben och skärvor från keramikkärl. De kan säga oss något om vad man åt och hur man förvarade sin mat.

LÄS MER: Kata Gård klar för invigning

Projektet är ett samarbete mellan Västergötlands museum och Göteborgs universitet då ett 29 arkeologstudenter från kursen "Publik arkeologi" kommer genomföra utgrävningarna. Studenterna finns till hands för att berätta om historien kring fynden och med tusentals besökare i veckan ger platsen dem goda möjligheter att öva på just den offentliga delen av arkeologin.

Vi kommer vara med och hålla i guidningarna tillsammans med representanter från museet, berättar Jenny Karlsson som är en av studenterna på utgrävningen.

Arbetet håller igång mellan klockan 9-16 alla vardagar under denna och nästa vecka (v. 26-27) och är öppet för besökare under hela tiden. Varje dag klockan 13 hålls guidade turer.