Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi måste ha ett sjuksköterskelyft”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Alla partier vill förbättra sjukvårdens resultat och arbetsmiljö. Här argumenterar Gunilla Druve Jansson för att Centerpartiets och inte vänsterns idéer är de mest fruktbara.

Det ges fantastisk vård i Sverige idag, men det finns även en del problem som att sjukhusen har svårt att rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor, varför vårdplatser hålls stängda och operationer dröjer.

– För det första måste vi ha ett sjuksköterskelyft. Vi har börjat genom höjd OB-ersättning, säger Gunilla Druve Jansson och vi är i detta sammanhang majoriteten som styr regionen idag, som utgörs av de borgerliga partierna och Miljöpartiet.

Vänstern har kritiserat att regionen justerat OB-ersättningar, vilket man menar i den svenska modellen ska ske i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Gunilla Druve Jansson påpekar att partierna till vänster inte röstade emot höjningen.

– Jag tycker att det är bra att politiken tar initiativ. Vi hade aldrig kommit dit om det inte tagits ett politiskt initiativ, säger hon.

Sjuksköterskorna är den numerärt största gruppen på sjukhusen, men Gunilla Druve Jansson vill inte höja skatten för att bekosta en löneförhöjning.

– Vi har pumpat in mycket pengar i vården, men vi har inte sett tillräckliga förbättringar. Pengar hjälper inte alltid. Vi vill se effektivitet, säger hon.

Omställningen av vården mot mer nära vård, där primärvården har en större roll, och att använda digitaliseringens fördelar tror hon mycket på.

Vänstern är också kritiska till att de borgerliga partierna räknar med två procents uppräkning istället för SKL:s index för kostnadsökningar, vilket är något högre.

– Faktum är att flera statliga verk inte följer index, utan till och med kan få minus i procent. Här har vi valt att ge två procent, så att man långsiktigt vet vad man har att räkna med. Med en normal effektivitet ska man kunna rationalisera fortlöpande, säger Gunilla Druve Jansson.

Idag finns vårdval för vårdcentraler och rehabenheter i regionen och Centerpartiet förespråkar fler vårdval. Specialisttandvård för unga är det senaste förslaget till nytt vårdval och vänstern har varnat för att Folktandvården kan bli tvungna att lägga ner olönsamma enheter på landsbygden.

- Det är klart att det kan finnas en risk, men det är viktigt att människor får en bra vård. Just nu har Folktandvården monopol på det här. Vi har många duktiga tandläkare på den privata sidan som vi tror skulle vilja jobba med detta, säger Gunilla Druve Jansson.

Från vänster drivs också att tandvård på sikt ska ingå i högkostnadsskyddet som annan sjukvård.

– Det är jätteviktigt att ta hand om sina tänder och de behöver tas om hand varje dag. Det är kanske bra med ekonomiska morötter, för tar man inte hand om dem blir det dyrt. Det är en prioriteringsfråga. Jag skulle också vilja att vi hade det precis som med annan sjukvård, men inom politiken måste vi prioritera, säger Gunilla Druve Jansson.

Hon nämner också att det finns ett högkostnadsskydd för tandvård, om än inte lika generöst som inom sjukvård, där patienter betalar hälften för kostnader över 3 000 kronor och 15 procent över 15 000 kronor.

I den politiska majoritetens överenskommelse för mandatperioden finns en formulering om att ”papperslösas rätt till akut och planerad vård ska säkerställas”. Men när Vänsterpartiet motionerade om lika vård till papperslösa och asylsökande sa majoriteten och övriga partier nej.

Enligt Gunilla Druve Jansson följer man den nationella lagstiftningen och ger vård som inte kan anstå, men man vill inte ge fri tillgång till svensk sjukvård för alla. Följden skulle kunna bli att människor kommer hit, uppger att de är utan papper och får tillgång till all vård, inte bara akutvård.

Centerpartiet vill se fler närakuter enligt regionprogrammet, men gick med majoriteten emot när Socialdemokraterna föreslog fyra nya närakuter i vintras.

– Vi tycker att man ska utvärdera de piloter vi har först. Gör man piloter ska de utvärderas innan man fortsätter, det är självklart, säger Gunilla Druve Jansson.

Hon tror att fler närakuter kan komma till under den kommande mandatperioden, som en del i omställningen av vården. Det kan bli så att jourcentraler görs om till närakuter. Idag hittar inte alltid patienter till jourcentralerna utan de åker direkt till akuten istället.

Ett annat förslag i regionprogrammet är att ge Västtrafik i uppdrag att erbjuda hyrcykel vid resecentrum och andra mötesplatser. Man vill också sprida hälsocoachning som e-tjänst, som idag finns i Sjuhärad, till hela regionen.

Under mandatperioden har regionen lagt ner tre av sina sex naturbruksskolor efter beslut i regionfullmäktige.

– Nu kommer ju friskolor istället och jag välkomnar alla utbildningar i den gröna sektorn. Jag tror att det var riktigt att ta det här steget, fastän det sved ganska mycket. Jag tror att ur det här kommer någonting gott, säger Gunilla Druve Jansson.