Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Västra Götalandsregionen har Sveriges lägsta läkarlöner”

Andreas Möhlendick i Skaraborgs läkarförening har svårt att se hur en bra vård ska kunna ges om inte läkare ersätts med nya anställda när de slutar på Skaraborgs sjukhus. Hyrläkare menar han är nödvändigt när det saknas egen personal och för att få mer egen personal behöver lönerna höjas, menar han.

När Skaraborgs sjukhus beslutade att minska personalstyrkan med 60 personer genom naturliga avgångar pekades tre grupper ut: undersköterskor, administrativ personal och läkare.

Andreas Möhlendick, ordförande för Skaraborgs läkarförening, känner inte till att personalstyrkan sedan dess har minskats när det gäller läkare.

– Arbetsgivaren ska ju inte säga upp folk, utan bara minska genom att inte återanställa. Jag förstår inte hur de tänkt sig att fortsätta ge bra vård till patienter när man inte återanställer vissa tjänster, på grund av att någon går i pension. Vi har frågat arbetsgivaren vilka tjänster de inte vill återanställa, var de vill minska antalet anställda, men vi har inte fått något svar, säger Andreas Möhlendick.

Det finns idag en brist på läkare på Skaraborgs sjukhus, inte minst på medicinavdelningarna och inom psykiatrin. Anställningsprövningen har gjort att det blivit mer komplicerat att anställa nya, men arbetsgivaren vet samtidigt att det finns behov av läkare inom vissa områden, enligt Andreas Möhlendick.

En annan del i strävan att minska sjukhusets kostnader är att minska på hyrpersonalen.

– Vi tycker att det bästa är att sjukhuset har egna anställda läkare, men så länge vi inte har tillräckligt med egna anställda är det extremt viktigt för patienterna och för vårt arbetsklimat att vi har hyrläkare. Västra Götalandsregionen har Sveriges lägsta läkarlöner, vilket gör det svårt att anställa tillräckligt med läkare. Enligt vår syn är det bättre att ha konkurrenskraftiga löner för att kunna anställa egna läkare, säger Andreas Möhlendick.

Att läkare på sjukhuset gör mycket övertid pekar enligt Andreas Möhlendick på att det är svårgenomförbart att minska på hyrläkarna.