Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varola skola kommer att läggas ner

Beskedet från barn- och utbildningsnämnden blev en kalldusch för föräldrarna på Varola skola. Nästa termin föreslås de 36 eleverna istället att gå på Svärtagårdsskolan i Skultorp. – Ni har sjabblat bort det här och ni borde skämmas, utbrast en förälder på det tillkallade mötet på skolan.

Beskedet från barn- och utbildningsnämndens ordförande, Orvar Eriksson (C) ledde till en chockartad stämning under mötet. Bakgrunden till förslaget är att de tre lärare som jobbat på skolan har sagt upp sig och att kommunen har haft problem med att hitta ersättare.

36 elever drabbas av beslutet och de kommer i första hand att erbjudas plats på Svärtagårdsskolan i Skultorp.

Orvar Eriksson försökte förklara för föräldrarna att det under en längre tid varit känt att det krävdes effektiviseringar på Varola skola.

– Under hösten planerades det för åtgärder kopplat till bemanningen, som en följd av det sa lärarna upp sig och skolan står nu utan behöriga lärare. Det har inte gått så bra med att hitta nya lärare.

Det är barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott som lagt förslaget om att stänga Varola skola. Man gör bedömningen att det inte längre är möjligt att uppfylla skollagens krav i Varola skola. Det formella beslutet väntas bli taget redan den 20 november.

Även fritidshemsverksamheten väntas bli flyttad till Svärtagårdsskolan.

När nämndordförande sagt att skolan kommer att läggas ner möttes orden först av tystnad, det tog ett tag innan de församlade föräldrarna förstod vad Orvar Eriksson egentligen hade sagt.

– Vi förstår att ni är besvikna och det är inte vad jag drömt om att göra heller, att lägga ner en skola. Men vi finner oss nödgade att göra det, för barnens bästa.

Han vädjade till föräldrarna om ett sakligt möte där inte enbart känslor fick råda.

– Era barn kommer till en större skola och de får det inte sämre, forsätter Orvar Eriksson (C).

Han förklarar ett uttalande till pressen att Allianspartierna och Socialdemokraterna står bakom förslaget om nedläggning gemensamt och att tillsammans så har dessa partier majoritet i nämnden.

– Vi var inte överens till en början men när de andra fick klart för sig hela vidden av situationen, att vi inte känner att vi kan säkerställa elevernas undervisning och kraven på en likvärdig skola med god kvalitet, så ändrade de sig, säger Orvar Eriksson (C).

Hans partikamrat Gunvor Kvick (C) klargjorde vid mötet att hon inte ställer sig bakom förslaget om nedläggning.

– Jag har hela tiden kämpat för att Varola skola ska få vara kvar och jag har inte ändrat mig, säger Gunvor Kvick.

Orvar Eriksson ansåg inte att man hade sjabblat bort skolans chanser till överlevnad.

– Vi blev tvungna till det här. När vi står inför de besparingskrav som vi gör inom skolan överlag kan vi inte ha en skola som ska exkluderas och inte beröras av några besparingar.

Barn- och utbildningsnämndens förste vice ordförande Rohland Peterson (M) tyckte att man skulle se framåt istället och till de vinster som beslutet kommer att leda fram till, men det hade föräldrarna på Varola skola svårt med att göra efter beskedet.

Varför ska eleverna flyttas till just Svärtagårdsskolan?

– Det är den skola i närområdet som har förmåga att ta emot hela gruppen på 36 elever utan att splittra gruppen. Alternativet hade varit Värsås skola, men de hade inte klarat att ta emot alla, säger Helena Dahlström, andre vice ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Om, med tanke på det fria skolvalet, alla 36 elever kommer till Svärtagårdsskolan så kommer skolan i Skultorp att få ett tillskott på en och en halv lärartjänst, men det återstår ännu att se.

– Det är det antal lärare som var tänkt att vara på Varola skola.

Vilka är skälen till att man vill lägga ner skolan?

– Framför allt har varit svårt att hitta behöriga lärare, det är det överallt. Nu står man helt utan lärare och vi ser att det hade inte varit stabilt över tid heller, säger Orvar Eriksson.

Rohland Peterson inflikade att det viktigaste skälet har varit kvalitetsfrågorna och inte ekonomin.