Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen från regionen: Det går inte att slappna av

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Behovet av sjukhusvård i Västra Götaland för covid-19 fortsätter att långsamt minska. Även smittspridningen saktar ner men fortfarande förekommer allmän smittspridning över hela Västra Götaland.
– Vi kan inte nog upprepa budskapen om att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Håll avstånd, stanna hemma vid minsta symtom och undvik trängsel i kollektivtrafiken, säger Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande från regionen.

Antalet nya fall per vecka är nu mindre än tidigare, och även andelen personer som är över 70 år som får covid-19 sjunker.

– Det är glädjande att smittspridningen bland äldre fortsatt minskar men det är fortsatt extra viktigt att de som är 70 år eller äldre fortsätter undvika platser där många människor samlas, säger Birgitta Arnholm i pressmeddelandet.

Behovet av sjukhusvård för covid-19 minskar fortsatt, men långsamt. På torsdag förmiddag fanns 62 inneliggande patienter med positiv covid-19 varav åtta vårdas på intensivvårdsavdelning, IVA.

De flesta av dessa vårdas i Göteborg på Sahlgrenska universitetssjukhuset. På Skaraborgs sjukhus vårdades på torsdagsförmiddagen sju personer med covid-19, varav en på IVA.

– Vården är fortsatt ansträngd då vi är mitt i semesterperioden, men det är positivt att färre personer med covid-19 behöver inneliggande vård och framför allt då intensivvård, säger Jan Kilhamn, stabschef i den regionövergripande sjukvårdsstaben för covid-19, i pressmeddelandet.

Västra Götalandsregionen lyfter fram att man har en aktiv strategi med provtagning och smittspårning, och sedan pandemins start har nu nästan 160 000 PCR-prover för covid-19 analyserats. Under vecka 30 genomfördes 10 868 prover, och andelen positiva provsvar har fortsatt att minska.

– Det är viktigt att man tar kontakt med vården vid symtom som feber, hosta och halsont, säger Jan Kilhamn. Kontakta din vårdcentral eller 1177 vid misstanke om covid-infektion, säger Jan Kilhamn i pressmeddelandet.