Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen gör comeback – över 20 grader i helgen

Det är dags för grillen att göra comeback – åtminstone för en helg. SMHI utlovar nämligen sol och temperaturer runt 20 grader under både lördag och söndag.

Varmare väder är på ingång över Götaland och de södra delarna av Svealand. På lördagen kommer solen att dominera och temperaturen lägger sig runt 20 grader. På vissa håll kan det till och med bli något varmare än så.

– Lördagen inleds med dis och dimma, men det löses upp och dagen blir väldigt vacker med behagliga temperaturer, säger Max Lindberg-Stoltz, meterolog vid SMHI, och fortsätter:

– Även söndagen inleds med dis och dimma, men precis som på lördagen kommer solen att titta fram under förmiddagen och vara kvar resten av dagen. På de flesta håll landar temperaturen på 18 till 19 grader, men det kan lokalt sticka iväg till 20 grader.

Varmare än normalt

Helgens temperaturer är för årstiden varmare än normalt, enligt Max Lindberg-Stoltz.

– I slutet av september brukar medeltemperaturen på dagen ligga runt 14 grader som mest. Så den som uppskattar sol och värme får passa på, säger han.

Redan på måndag visar prognosen att det blir svalare igen. Temperaturen sjunker till som mest 16 grader och på tisdagen ser det ut att bli några grader kallare än så.

– Solen kommer dock att visa sig även på måndagen, men på tisdag ser det ut att bli mer ostadigt och det kan även bli regn framåt onsdag, säger Max Lindberg-Stoltz.

Några som inte får ta del av sol och värme är de som befinner sig i norra Sverige. I Jämtlandsfjällen har en klass 1-varning utfärdats för hård vind i kombination med regn eller snöblandat regn, och i Lapplandsfjällen väntas en hel del snö under fredagseftermiddagen.