Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonalens semester kan förskjutas på grund av corona

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I år blir semesterschemat för vårdpersonalen inom Västra Götalandsregionen extra komplicerad att få ihop på grund av coronaviruset. Semesterperioden kan behöva förlängas med september och HR-direktören flaggar även för att man kan behöva dra in påbörjad semester.

Coronaviruset påverkar många saker i samhället, bland dem semesterplaneringen för personal inom Västra Götalandsregionen där många arbetar inom vården. Andra år, utan en pandemi, har det varit utmanande att få ihop det. I år ser det inte ut att bli lättare.

– Semesterplaneringen är för en del av våra verksamheter en utmaning varje sommar. Som vården, där vår verksamhet ska bedrivas dygnet runt, året runt. I år har vi fler osäkerhetsfaktorer än vanligt, situationen med covid-10 innebär att den semesterplanering vi gör blir mer komplicerad, säger Marina Olsson, HR-direktör på Västra Götalandsregionen på regionens pressträff om coronaläget.

Utgångspunkten är att alla anställda ska få ut sin semesterledighet. Semesterplaneringen görs inom varje förvaltning i regionen, och vissa verksamheter är klara med sin semesterplanering. Men en del är inte det, och då kommer man behöva göra avsteg från det normala, att kunna ge besked om semester senast två månader innan den börjar.

Beskedet kan lämnas senare om det finns särskilda skäl, vilket coronapandemin bedöms som.

– Då kan man vänta med besked till senast en månad innan semestern börjar. Situationen är annorlunda än normalt så är det inom många av våra verksamheter svårt att överblicka två månader framåt. Det kan alltså dröja innan medarbetare får besked om sin semester, säger Marina Olsson.

Semestern tas normalt ut i juli och augusti, nu kan det bli aktuellt att förlänga semesterperioden med september.

– Det kan också finnas situationer där vi kan behöva dra in påbörjad semester om det föreligger synnerliga skäl. Det går inte i nuläget att säga om det kommer att bli aktuellt under den här sommaren, det beror helt och hållet på hur den här situationen utvecklar sig.