Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal kan komma att få vaccin tidigare: ”Givet dagens läge är det rimligt”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Vårdanställda kan komma att vaccineras tidigare – men det är upp till regionala bestämmelser.
Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida under tisdagen.

Under måndagen meddelade den "grönblå" majoriteten i regionstyrelsen vill ändra i prioriteringsordningen för coronavaccineringen - och ställa vårdpersonalen först i kön.

Ett dygn senare, vid lunchtid på tisdagen, gick Folkhälsomyndigheten ut på sin hemsida med att de också ser att det kan behövas lokala anpassningar i prioriteringsordningen för vaccinering.

– På grund av hög vårdbelastning och det pressade läget i delar av den regionala hälso- och sjukvården kan det nu behövas lokala anpassningar. Exempelvis kan regioner behöva tidigarelägga vaccinationer av personal på intensivvårdsavdelningen för att inte riskera att personalen insjuknar med störningar i vården som följd, skriver myndigheten på sin hemsida.

Under tisdagen kunde också Västra Götalandsregionen konstatera att det nu vårdas rekordmånga patienter för coronaviruset på regionens sjukhus – inte minst på Skaraborgs sjukhus, där nu 73 patienter vårdas för viruset.

Rekordsiffrorna fick också ansvariga att gå ut med en vädjan till regioninvånarna.

– Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att undvika smitta. Så länge smittan ökar kommer trycket på vården att följa efter, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i den regionala särskilda sjukvårdsledningen på Västra Götalandsregionen.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19 vaccineras först, vilket inneburit äldre människor på särskilda boenden eller boende hemma med hemtjänst samt den kommunala vård- och omsorgspersonalen, skriver TT.

– Folkhälsomyndigheten anser att det, givet dagens läge, är rimligt att man tidigarelägger viss personalvaccinering i regionen parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras. Båda dessa perspektiv är viktiga och vaccinationerna måste balanseras på ett klokt sätt i avvaktan på att större volymer vaccin kan levereras, skriver Folkhälsomyndigheten vidare på sin hemsida.

Man understryker att detta bör ske parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras.

Det är ännu oklart hur Västra Götalandsregionen kommer att göra.