Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård för migrän och huvudvärk ska förbättras

Det ska nu göras en genomlysning av migrän- och övrig huvudvärksvård i Västra Götalandsregionen. Syftet är att ta fram förslag på hur vården ska kunna förbättras.

De fem grönblå partierna som styr Västra Götalandsregionen har tagit initiativ till att det ska göras en genomlysning av migrän- och övrig huvudvärksvård i regionen och detta har fått gehör i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Enligt initiativärendet tyder undersökningar på att huvudvärkssyndrom, inklusive migrän, är underdiagnostiserade och underbehandlade. Problemen varken upptäcks eller behandlas i tillräcklig omfattning med andra ord.

- Grönblå Samverkan vill att förvaltningen tar fram förslag på hur vården för dessa patienter kan förbättras, säger Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i ett pressmeddelande från Grönblå samverkan, som de fem partier som styr i Västra Götalandsregionen kallar sig.

Enligt initiativet finns det tecken på att alltför många läkare på vårdcentraler saknar kunskap om hur man ställer en korrekt diagnos och ger en verkningsfull behandling. Ett annat problem som tas upp är att flera neurologkliniker regelmässigt skickar tillbaka patienter till sin vårdcentral utan åtgärd, trots att patientgruppen ingår i deras uppdrag. Det finns få läkare med specialistkompetens inom migrän- och huvudvärkssjukdomar på neurologkliniker.

- Vi vill bland annat få svar på kompetensnivån inom primärvården för att möta migrän- och huvudvärkssjukdomar samt tillgången till högspecialiserad vård för patienter som bedöms inte kunna omhändertas inom primärvården. Det är mycket viktigt att patientgruppen får en god och jämlik vård, säger Linn Brandström (M), regionråd och ledamot av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i samma pressmeddelande.