Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkände barnläkaren - vår förste (?) jubeldoktor

Skövdes kanske första jubeldoktor - så kan numera Bengt Kjellman titulera sig. – Det var ett riktigt ståhej, säger den mycket alerte 87-åringen.

Jubeldoktor (doctor jubilaris) är en titel som genom en särskild promotion tilldelas den som 50 år tidigare promoverats till doktor vid ett universitet. Och exakt så länge sedan är det Bengt Kjellman blev den förste barnläkaren i världen som skrev en doktorsavhandling (1969 i Lund) om hur man kan mäta lungfunktionen hos barn genom att studera hur gaser blandas i lungorna.

Efteråt hamnade så småningom Bengt i Skaraborg där han var med om att starta Barnkliniken på dåvarande Kärnsjukhuset i Skövde 1973.

Som barnläkare har han gjort ett avtryck i Skaraborg, Skövde har han förblivit trogen sedan dess. Fram tills nyligen, då han alltså för en stund återvände till studiernas högborg Lund. Bengt konstaterar att det är mycket som förändrats.

- När jag började läsa medicin i Lund 1951 hade universitetet ungefär 4000 studenter fördelade på fyra fakulteter; den teologiska, den juridiska, den medicinska och den filosofiska.

- När jag disputerade för doktorsgraden år 1969 var vi sammanlagt 49 (tre kvinnor) som promoverades, varav 18 från den medicinska fakulteten (en kvinna) Nu 50 år senare har universitetet tio gånger fler studenter och många nytillkomna fakulteter såsom t.ex. den tekniska, ekonomiska, samhällsvetenskapliga och konstnärliga fakulteten.

Om man lever 50 år efter sin promovering får man äran att promoveras till jubeldoktor. Av alla de 49 som promoverades samtidigt med Bengt Kjellman hade 30 avlidit.

- Av oss 18 från medicinska fakulteten var bara fyra vid liv.

Vid årets högtid i Lund promoverades vid universitetet 243 doktorer efter avlagda prov, 18 hedersdoktorer och 18 jubeldoktorer. Medicinska fakulteten hade 100 nya doktorer (40 kvinnor).

Enligt sed bjöd medicinska fakulteten sina jubeldoktorer och hedersdoktorer med sällskap på middag med fakultetens dekanus som värd.

Dagen därefter skedde den månghundraåriga traditionella promoveringsceremonin rum. Som jubeldoktor fick Bengt plats på podiet med fin insyn i ceremonin, som skedde på latin.

På kvällen väntade middag för 600 gäster, iklädda frack respektive lång klänning.

- Det var ett riktigt ståhej. Till högtiden i domkyrkan skulle man ha svart skjorta, den skulle bytas till vit vid själva högtiden.

Samarbete över gränser

Bengt berättar målande om dagarnas många samtalspartners som var medvetna om miljöhotet och den politiska utvecklingen.

Hedersdoktor Bo Hjelt, född i Finland, uppvuxen i Sverige, ekonomistudier i Geneve, har skapat flera multinationella företag. Han fick en dotter med ryggmärgsbråck och skapade en stiftelse för forskning i ämnesområdet. Resultaten har bland annat lett till att ge folsyra under graviditeten med en minskning av risken med 50 procent.

En annan stiftelse sponsrar forskning över diabetes typ 2. Hedersdoktor, professor Henrik Clausen från Köpenhamn, är internationellt ledande i enzymforskning på molekylär nivå och i ämnet glykobiologi. Han har samarbete med många forskargrupper i världen och betonade samarbete internationellt och mellan olika områden.

Hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten blev Tomas Ramberg känd från Dagens Eko som inrikespolitisk kommentator. Han fick doktorstiteln för sina mångåriga bidrag att höja nivån på den politiska debatten i Sverige. Slutligen en jubelhedersdoktor, Ruth Bader Ginsburg, domare i Högsta domstolen i USA. Hon vistades i Sverige under 1960-talet för studier och forskning och kreerades till hedersdoktor just för 50 år sedan — därför nu en titel som jubelhedersdoktor vid juridiska fakulteten.

Fotnot: Huruvida Bengt faktiskt är Skaraborgs förste jubeldoktor är något oklart, förteckningarna över utnämnda jubeldoktorer ofullständiga. Har vi fel? Mejla [email protected]