Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valborg risk för smittspridning - manar till ansvar inför festhelg

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Valborg närmar sig och med den en stor festhelg. Farhågor finns nu för att framförallt unga människor ska samlas i stora skaror trots pågående pandemi. – Vi har ett extraordinärt läge och vi har alla ett ansvar, uttrycker smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Runt om i Sverige har valborgsfiranden ställts in med anledning av coronapandemin och förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer, konstateras i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen som även länsstyrelsen står bakom. Men då Valborg är en stor festhelg finns farhågor om att unga kan komma att träffas i stora antal och från olika geografiska områden, vilket ökar risk för smittspridning.

– Vi ser att antalet smittade personer fortsätter att öka och jag vill uppmana alla att tänka över hur man planerar att fira valborgsmässoafton. Föräldrar behöver prata med sina barn, vi har ett extraordinärt läge och vi har alla ett ansvar, ung som gammal för att minska spridningen av covid-19, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland i pressmeddelandet.

– Vi behöver fortsätta att hålla ihop i länet och stödja hälso- och sjukvården, genom att inte i onödan öka belastningen i form av smittspridning, säger landshövding Anders Danielsson i pressmeddelandet.

Helst vill smittskyddsläkarna i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten att man undviker fester och folksamlingar. Större bjudningar är olämpliga vare sig de hålls i hemmet eller utomhus.

– Det är lätt att underskatta sjukdom när man är ung, men även om unga oftast inte drabbas lika hårt av covid-19, vet vi att smittspridningen är stor. För även om en enskild får lindriga symtom kan en annan som smittas bli väldigt sjuk. Att skydda sig själv handlar därför lika mycket om att skydda sin familj och sina vänner, säger Thomas Wahlberg.