Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccin kan stoppa “superinfektion” hos riskgrupper

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Pneumokockvaccin hjälper inte mot coronavirus, men kan ha effekt mot eventuella tillkommande bakteriella infektioner. – Det är inte fel att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp även under corona-krisen, säger Stefan Schettler, medicinsk rådgivare på Närhälsan Skaraborg.

Det finns inget vaccin mot corona-viruset som orsakar covid-19. Men sedan länge finns vaccin mot pneumokocker, vilka är bakterier.

– Båda kan ge lunginflammation och orsaka andningssvikt. Vi vaccinerar sedan tidigare riskgrupper mot bakteriell lunginflammation, säger Stefan Schettler, som är medicinsk rådgivare inom Närhälsan i Skaraborg.

Till riskgrupperna hör de som är över 65 år och de som har vissa sjukdomar, som diabetes eller olika lungsjukdomar.

– Det är inte fel att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp även under corona-krisen. Det finns inget hinder och det kanske är något positivt, vi vet inte. Coronaviruset kan ge luftvägsinfektion, men en del patienter får superinfektion, utöver viruset utvecklas en manifest bakteriell infektion i lungorna. Mot det finns en potentiell nytta av pneumokockvaccin. Men det finns inte forskning på detta just kring corona-viruset, säger Stefan Schettler.

Pneumokockvaccination ingår sedan några år även i barnhälsovårdens vaccinationsprogram.

Ring för tid

Samtidigt rekommenderas nu personer över 70 år och med vissa sjukdomar att undvika sociala kontakter för att undvika att smittas av coronaviruset. Det går fortfarande att besöka sin vårdcentral för vaccinering, menar Stefan Schettler, men man ska höra av sig via telefon för att få en tid och inte komma direkt till vårdcentralen.

Stefan Schettler påpekar att detta gäller i nuläget och att det snabbt kan ändra sig.

– Under den värsta krisen kan vi ställa in vaccinationsverksamheten för att vi behöver prioritera annat, säger han.

Han menar vidare att det inte heller finns någon anledning att panikartat sträva efter att skaffa sig en pneumokockvaccination i detta läget. Det hjälper alltså inte mot covid-19 i sig, utan riktar sig endast mot en tillkommande bakteriell infektion och det är oklart hur stor denna effekt är.

Å andra sidan är den stående rekommendationen för riskgrupperna att vaccinera sig då pneumokocker är en vanlig orsak till lunginflammation.

Enligt Västra Götalandsregionens vaccinprislista finns två typer av vaccin mot pneumokocker; Pneumovax som kostar 380 kronor för patienten och Prevenar13 som kostar 680 kronor. För personer över 65 år utan andra komplicerade grundsjukdomar räcker det i allmänhet med Pneumovax. I andra fall där det kanske finns andra sjukdomar med i bilden är det bättre att ta båda. Det görs en individuell bedömning för varje person.