För femte året i rad bjuder Energi Träningscenter på uteträning hela sommaren. Tre gånger 30 minuter varje måndag är det afro party/fight, mage/rygg och tabata som gäller. Tre tuffa pass, men gymägaren Peter Lundell förklarar att man själv väljer vilken nivå man vill ligga på.

– Vi kör enkla övningar som verkligen passar alla, nybörjare som vältränade. Det handlar om 25 minuter och alla orkar träna så länge på sitt sätt, säger han.

Passen är gratis och omkring 200 deltagare dyker upp vid varje tillfälle. Det är nästan dubbelt så många jämfört med i fjol då träningen hölls i Helensparken.

– Många har varit nyfikna på det nya gymmet sedan vi flyttade, så jag tror att det drar mer folk hit. Billingen är också ett väldigt bra ställe för oss att vara på. Här kan man springa en runda och sedan hänga på i våra pass, säger Peter.

Afro party inleder träningskvällen alla jämna veckor och består av sex låtar som man dansar afrikansk dans till.

– Det är inte alls så farligt som det låter. Det är mycket benstyrka och kondition som vi tränar, och det är inte anpassat till någon speciell målgrupp, förklarar Lina Stadling som leder passet.

Ingen utrustning används utomhus, utan kroppen får vara redskapet.

– Det är bara att komma som man är och så kör vi, säger Lina.

Med hektiska liv som småbarnsföräldrar har Malin Karlsson och Matilda Sandén från Skövde verkligen tagit fasta på fenomenet att dyka upp hur och när man vill. De tycker att 30 minuter afro pary är en bra start för att komma igång med träningen efter en förlossning.

– Då hinner jag hem för att natta barnen efteråt, säger Malin.

De har båda varit med på Energis uteträning sedan det första passet.

– Man får sådan energi av att vara här ute. Stämningen, bra musik, allt är toppen, tycker de.