Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har idag bjudit in till alkoholpolitisk debatt. På förmiddagen debatterade kommunpolitiker för partier representerade i riksdagen. På eftermiddagen var det företrädare för ungdomsförbunden som tog sig an frågan.

Något totalförbud av alkohol kunde inte någon av ungdomsförbundens röster tänka sig.

Alkohol är en del av den svenska kulturen och en tradition. Vi ser ingen vinning med ett förbud, sa Viktor Sundberg, SSU.

Att hänvisa till tradition är en orimlig hållning. Barnaga har också varit en tradition. Den togs bort för den skadade. Förbjuder vi alkohol kommer hembränning och smuggling att öka, hävdade Joar Forssell, Liberala ungdomsförbundet.

På frågan om åldersgränsen ska ändras för när man får köpa alkohol på Systembolaget menade LUF:s Joar Forsell att det bör den.

Det är myndighetsåldern som ska gälla, då är man fri att bestämma själv. Risken blir annars att man köper sin sprit någon annanstans, från en langare eller smugglare.

Grön Ungdoms Klara Lidman menade tvärtemot att det inte finns någon folklig opinion för att ändra 20-årsgränsen.

Att sänka till 18 år skulle bara leda till ett ökat drickande. Jag förstår inte varför LUF och Moderata ungdomsförbundet driver på.

Varför en drogpolitisk debatt?

För att vi tycker att kommunerna ska ta större ansvar för vår vision, att ungdomar ska ha en meningsfull fritid utan alkohol, säger Jenny Grahn, UNF.