Han har alltid gillat att experimentera med olika maträtter och blandade tidigt egna varianter av olika såser. Eriks första egna maträtt var något han kallade för superfrukost, där bland annat äggröra och bacon ingick.

Han träffade de som tog ut deltagare till tv-tävlingen på just Matfestivalen ifjol. Efter ett antal editions togs han ut som en av deltagarna i kocktävlingen.

– Det var enormt roligt och lärorikt att få vara med och vi fick en massa nya vänner. Vi har redan haft en återträff, fortsätter Erik.

Egen restaurang

Än så länge har unge Löfholm, som sedan inspelningarna har hunnit fylla 13 år, ett antal år kvar i skolan. Just nu går han alltså i sexan på Gudhemsskolan.

– Jag hoppas kunna komma in på något matlagnings- eller kockgymnasium efter grundskolan, säger han.

Målet är att så småningom kunna skaffa sig en egen restaurang.

Var hamnade du i tävlingen?

– Jag klarade topp sex. Åkte faktiskt ut på en fylld pastarätt och då sa jag till mig själv att det aldrig skulle hända igen. Därför har det blivit mycket pasta den senaste tiden.

Tävlar igen

Men det är inte den enda tävlingen han anmält sig till.

– Jag och några kompisar deltog i en kvaltävling som tog oss till finalen under Sweden Outdoor Festival i Skövde.

Så nu blir det ytterligare en chans för 13-åringen att utöva sin kokkonst. Arrangemanget sker den 15 och 16 september.

Däremellan kommer han att finns med under Malta Johannas marknad på torget i Falköping.

Om vi återgår till Matfestivalen, hur känns det att tävla mot två vuxna kockar?

– Det blir nog tufft och jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska laga.

Men kanske finns ändå publikens sympatier hos en 13-åring som utmanar Petter Ljungberg från Mattias Mat och John Persson från The Bishop´s Arms.

Vad är det svåraste med att vara kock?

– När det gäller tävling, så handlar mycket om att att prioritera rätt. Det gäller att man gör allt i rätt tidsordning.

Om du ska tipsa läsarna om en rätt de kan laga. Vad blir det då?

– Min pasta med tomatsås, jag har prövat flera olika varianter av receptet.

Läs Erik tävlar i Sveriges yngsta mästerkock