Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyskland stärker gränserna: "Måste agera"

Coronavirus Tyskland kommer på måndagsmorgonen att införa gränskontroller mot Frankrike, Österrike och Schweiz, Danmark och Luxemburg. – Läget är allvarligt och vi måste agera, säger inrikesminister Horst Seehofer vid en presskonferens i tysk tv.

Frankrike kommer att införa motsvarande åtgärder vid tyska gränsen. De hårdare kontrollerna träder i kraft på måndag klockan 08.00 och är ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset samt förhindra att utländska medborgare reser in i Tyskland för att hamstra varor, vilket i förlängningen ses som ett möjligt problem.

Det tyska beslutet har fattats av förbundskansler Angela Merkel, inrikesminister Horst Seehofer och ledarna för förbundsländerna Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Saarland.

Inrikesminister Horst Seehofer säger att man avråder från alla resor som inte är absolut nödvändiga.

– Kontrollerna påverkar inte varutrafiken eller de som på grund av arbete pendlar över gränsen. Men jag ber alla medborgare att inte företa resor som inte är nödvändiga.

Varor släpps fram

Grannländerna Polen, Tjeckien och Danmark har stängt sina gränser mot bland andra Tyskland. Varor släpps dock igenom.

Natten till söndagen bildades långa trafikstockningar vid den polsk-tyska gränsen. En talesperson för den polska gränsmyndigheten sade att det beror på att polacker vill återvända hem sedan regeringen i Warszawa fattat beslut om att stänga gränserna.

Tyskland är Europas största ekonomi och Frankrike är näst störst.

Personer som reser från högriskområden och kan misstänkas ha smittats av coronaviruset kommer att stoppas vid gränsen in mot Tyskland, enligt Horst Seehofer.

– En person som kan misstänkas bära på smittan tas om hand av polis och annan personal vid gränsen. Sedan informeras sjukvården. Det viktigaste nu är att bryta infektionskedjan. Åtgärderna är tillfälliga och kan ändras, men de gäller tills vidare, säger han.

Frankrike gör likadant

Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli i Paris betonar att åtgärderna vid fransk-tyska gränsen inte är att betrakta som en stängning.

"Detta är ingen gränsstängning. Detta är steg för att utöka kontroller", säger en person vid kansliet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Källan uppger också att Macron och Merkel varit i kontakt med varandra under helgen och att åtgärderna har koordinerats.

En källa vid franska inrikesdepartementet bekräftar dessa uppgifter:

– Vi kommer att begränsa gränsöverskridandet till ett strikt minimum, samtidigt som människor och varor tillåts att komma igenom. Det är ingen stängning, säger källan till nyhetsbyrån AFP.