Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se valdebatt inför regionvalet i Skaraborg

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Var ska du lägga din röst i regionvalet i Västra Götalandsregionen? Se en debatt mellan åtta ledande kandidater i Skaraborgs valkrets som visar på skillnaderna mellan partierna.

Det finns idag åtta partier i regionfullmäktige för Västra Götalandsregionen. Se åtta ledande kandidater i Skaraborgs valkrets debattera tio viktiga frågor inför valet 9 september.

I programmet visas nio dueller där två politiker har olika uppfattningar. Frågeställningarna i duellerna har valts ut för att spegla skillnaderna mellan de olika partierna. Urvalet är baserat på det budgetförslag partierna ställt sig bakom, partiernas regionpolitiska program och partiernas agerande i regionfullmäktige de senaste åren.

Inför varje duell visar samtliga åtta politiker om de säger ja eller nej på frågan som duellen handlar om.

Ska Västra Götalandsregionen höja skatten? är en fråga. Var det klokt att lägga ner hälften av regionens naturbruksskolor? är en annan. Nedläggningen av Närhälsan Skara med flera vårdcentraler debatteras också, liksom nya vårdval, om E20 ska byggas fyrfilig genom Skaraborg på sikt och hur sjukhusens ekonomiska problem ska tacklas.

Det handlar inte enbart om ekonomiska frågor utan vi tar även upp frågan om det ska finnas kors och andra religiösa symboler framme i meditationsrum och liknande på våra sjukhus.

Politikerna deltar i två dueller var, med undantag av Socialdemokraterna som deltar i fyra. Det beror på att oppositionspartierna är väsentligt färre (tre) än de styrande partierna (fem), varför oppositionen fått ta två extra dueller. Båda dessa har gått till Socialdemokraterna som har ungefär tre gånger så många mandat som vart och ett av de andra oppositionspartierna.

Slutligen debatteras frågan om hur fler människor ska få vård i rätt tid. Regionens invånare får inte alltid vård i rätt tid enligt vårdgarantin. En förklaring är att vården har stora problem att rekrytera tillräckligt med framförallt sjuksköterskor. Vårdplatser hålls stängda och operationssalar utnyttjas inte fullt ut.

Debattdeltagare är Linn Brandström (M), Conny Brännberg (KD), Gunilla Druve Jansson (C), Ulla-Britt Hagström (L), Peter Sögaard (MP), Magnus Harjapää (SD), Alex Bergström (S) och Bille Karlsson (V).