När barnmorskan Jessica Pihlblad fick höra om vattenträningen "Go mama", för gravida kvinnor, visste hon genast att det var något hon ville pyssla med.

– Jag hade letat efter sätt att stärka och hjälpa gravida kvinnor på och kände att det här var helt perfekt, berättar Jessica strax före ett av hennes pass på Arena Skövde.

Börjar bli stort

Efter en utbildning i Göteborg kunde hon ta passet som även kallas "Magplasket" hit.

– Det har varit poppis i Göteborg under ganska många år, men det är först nu som det börjar sprida sig över Sverige och resten av världen. Svenska barnmorskor åker utomlands för att etablera metoden, vilket är jag tycket är jättehäftigt.

Upplägget

Det är i Arena Skövdes uppvärmda pool som Jessica håller till med sin första grupp. De har träffats en gång i veckan i fem veckor och har tre tillfällen kvar på kursen.

– Man ska ha kommit en bit i graviditeten för att vara med. När man är i 27e till 32a veckan passar det bra. Det är viktigt att vi gympar i varmt och skönt vatten så att ingen fryser, och det är viktigt att man håller sitt eget tempo. Tjejerna har sagt att det varit tuffare än de trott, men också roligt och skönt. Efter en halvtimmes intensiv träning blir det härliga flytövningar och avslappningsaktiviteter.

Stärka på flera vis

Jessica pratar också om hur "Magplasket" är viktigt förutom rent fysiskt.

– Gympan är ju bra för ryggen och bäckenet och allt möjligt, men det handlar också om att stärka kvinnorna psykiskt. Därför pratar vi vid varje tillfälle och sätter upp målbilder att ha kvar även efter förlossningen. Det kan till exempel handla om att komma ut och röra på sig när barnet ligget i vagn eller hur man som föräldrar ska bli så starka tillsammans som möjligt. Under våra åtta veckor pratar också vi om allt som känns viktigt eller osäkert inför förlossningen.

Framtiden

Om tre veckor är den första kursen klar och Jessica ser fram emot att kunna expandera.

– De har varit väldigt tillmötesgående här på Arena Skövde så det kommer bli roligt att fortsätta med kurserna här. I slutet av augusti drar jag igång igen efter den nuvarande gruppen och jag har tänkt hinna med fyra grupper under hösten. Jag kommer förhoppningsvis få igång det även i Tibro och pratar lite med människor på andra badhus i närheten. Det är ju ganska nytt det här men jag tror att det kan bli stort.