Ett 70-tal barn fanns på plats för att lyssna till Jan-Erik Ullströms presentation av Barnens lilla överlevnads-handbok, författarens sätt att få barn mer ut i naturen.

– Det finns en massa saker i naturen som går att käka. Men man ska aldrig chansa. Därför är det bra med en handbok, menar Ullström.

Höjdpunkten var när Ullström själv skulle demonstrera att det finns ätbara växter och djur. Tror ni jag vågar äta en myra, frågade Ullström barnen. Ett rungande ja senare och en myra var i Ullströms mage.

– Det är inte konstigare än att äta kyckling. Det är bara att man får äta många fler för att bli mätt. Det är smidigt med myror. Det är bara att lägga handen försiktigt i en myrstack och sedan slicka av handen, ungefär som en glass.

Efter presentationen var det många barn som också ville provsmaka myror (se filmklippet). Ullström hade även dukat upp med stensöta, kirskål och harsyra.

– Väldigt kul att så många ville och vågade smaka på myror, kommenterade Ullström.

Hur tyckte du releasefesten blev?

– Mycket bra. Jag står mycket hellre inför barn och pratar än vuxna. Barn är alltid mer intresserade. Och så var det bra att få barnen till ett bibliotek för att få upp läsandet hos fler.

Som kronan på verket för Ullström fick han skriva sina första autografer.

– Ja, det var speciellt. Tidigare har jag bara signerat böcker, men detta var de första förfrågningarna för en autograf.