Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals minkar utsläppta

Mellan 1 000 och 2 000 minkar har släppts ut från en minkfarm utanför Skara.

Nio av tio dör inom några dygn, enligt pälsbranschens företrädare. Men i år har det ändå varit förhållandevis få liknande attacker.

En eller flera personer har klippt upp burar under natten till i dag, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Den omedelbara effekten av att förlora uppåt 2 000 minkar är en förlust i miljonklassen. Sedan går ett mångårigt avelsarbete förlorat och minkfarmaren måste börja om. Men han kommer att få hjälp av andra minkfarmare att bygga upp en ny avel, säger Johan Dalén, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR), till TT.

När TT söker ägaren till minkfarmen som utsattes för angreppet hänvisas vi till Dalén.

Minkfarmaren mår väldigt dåligt nu. Han är tagen av det som hänt.

Dalén berättar att under natten har några klippt hål i stängslet runt farmen och förstört burar.

De har släppt ut ett stort antal minkar till en långsam och plågsam död. Det finns absolut ingen vinnare i en sådan här situation. Nittio procent av de utsläppta minkarna kommer att svälta ihjäl eller dö i lunginflammation de närmaste dygnen, säger han.

Minkarna är vana vid att få mat flera gånger om dagen och har inget inlärt jaktbeteende, enligt Dalén.

De är också vana vid en varm lya och det får de inte i naturen. Det är förödande för dem när de blir blöta i pälsen. Vi vet ännu inte mer om hur det har gått till och ingen misstänkt person är gripen, säger Per Larsson, inre befäl hos polisen i Lidköping.

Johan Dalén noterar att det varit ganska lugnt i år när det gäller nattliga attacker mot minkfarmer.

Detta är ju inga spridda upptåg utan organiserat. Förmodligen har de som sysslar med detta konstaterat att det leder till så oerhört mycket mer skada för djuren än vad man tror, säger han. Förmodligen har man legat lågt därför och jag är förvånad över att man gör så här igen.

Att det varit lugnt på attackfronten hittills i år kan Johan Carlsson, som företräder Djurrättsalliansen, hålla med om:

Ja, det har nog inte hänt så mycket jämfört med tidigare år. Tidigare skedde ett par aktioner om året under en tioårsperiod med en del toppar efter riksdagsvalet. Minkfarmarna har också blivit betydligt färre, det är bara hälften kvar jämfört med för några år sedan, säger han.

Djurrättsalliansen är noga med att påpeka att man bara använder lagliga metoder för sina syften.

Vi har en mer öppen linje och arbetar med opinionsbildning och kampanjer via sociala medier. Motståndet mot pälsindustrin har inte varit så levande på länge.

TT: Tar ni avstånd från nattliga attacker?

Det finns bättre sätt att arbeta på. Men samtidigt kan man förstå att människor känner sig tvungna att bryta mot lagen med tanke på hur det ser ut på pälsfarmarna, dels på hur djuren har det, dels för att politikerna inte gör något åt det, säger Johan Carlsson till TT.