Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen får gå när banken stänger kontor – Skaraborg kan drabbas

Handelsbanken drar kraftigt ner på antalet kontor. Cirka tusen personer berörs de närmsta åren, enligt banken.

Handelsbanken har bland annat kontor i Skövde, Falköping, Tidaholm, Vara och Skara – och under onsdagens presskonferens meddelade man att man nu kommer att inleda arbetet för att se vilka kontor som kommer att drabbas.

I dag har Handelsbanken cirka 380 kontor i Sverige. De ska ner till 200 mot slutet av 2021. I samband med det satsar banken en miljard kronor på ökade IT-investeringar.

Neddragningen av kontoren innebär en personalminskning på tusen personer, enligt ett pressmeddelande.

"Kundernas digitalisering har nu nått en punkt där banken kan ta ett nytt steg i sin utveckling – både på kontoren och på de digitala mötesplatserna", skriver banken.

Förändringarna syftar till att sänka kostnaderna, till 20 miljarder kronor fram till 2022. Det kommer i sin tur innebära sänkta intäkter med cirka en miljard kronor.

”Omställningen beräknas kosta banken 1,5 miljard kronor, en kostnad som tas i räkenskapernas fjärde kvartal”, skriver banken.

Handelsbanken har också beslutat att inte betala aktieutdelning till ägarna i år. Styrelsen har beslutat att inte kalla till extra bolagsstämma i höst, enligt ett separat pressmeddelande.

I våras sköt styrelsen upp beslutet till hösten för att eventuellt återkomma med ett utdelningsbeslut då. Så blir det alltså inte.

TT