Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghet i centrum i politiskt progra(M)

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kamerabevakning i skolor, tryggare miljö i centrum och stadsplanering med trygghetstänk från grunden. Det är lokala frågor om säkerhet, som Moderaterna i Skövde går fram med inför höstens val.

Trygghet och säkerhet är viktiga frågor inför höstens val. Det har Moderaterna i Skövde tagit fasta på och sammanställt ett trygghetspolitiskt program för kommunen.

– Sett till statistiken är Skövde en trygg stad och det är något vi medvetet jobbat för, säger Anders G Johansson, gruppledare för Moderaterna i Skövde.

– Samtidigt ser vi att otryggheten ökar i samhället i stort och även här och då vill vi ha en beredskap och vara proaktiva i trygghetsarbetet.

I programmet finns ett antal områden definierade med tillhörande förslag på åtgärder. Bland annat handlar det om bevakningskameror, städade miljöer, vuxna på stan och nolltolerans mot droger i skolan.

När det gäller bevakningskameror vill Moderaterna att sådana ska kunna placeras på strategiska platser i kommunens skolor.

– Vi vet att skolor i Skövde besöks av personer som inte har behörighet att vara där. Skolan är ingen allmän plats utan ska vara för dem som ska vistas där och inte för andra.

– Med kamerabevakning vill vi också göra det mindre lockande att ägna sig åt skadegörelse. Finns det kameror som bevakar platsen så ökar risken att åka dit och det är den effekten vi vill komma åt, säger Anders Johansson.

Människors uppfattning om kamerornas trygghetsskapande funktion tycks numera också överskugga oron för att den personliga integriteten ska kränkas, menar Anders G Johansson.

– Förhållningssättet är annorlunda nu än för några år sedan. Det ser vi i olika mätningar, säger Johansson.

– Sen ska understrykas att det bara är polisen och möjligen bevakningsföretagen som har tillgång till filmerna. Det är bara när något händer som filmerna får användas för identifiering, säger Katarina Jonsson.

Tryggheten i Skövde centrum berörs också i flera delar av programmet. Ett konkret M-förslag för en tryggare stadsmiljö är att skapa sammanhängande så kallade paragraf 3-platser där ordningsvakter lyder under polisbefäl.

Just nu finns de vid Mc Donalds, tingsrätten och resecentrum. Här vill man se en utvidgning.

– Vi vill att ordningsvakterna ska kunna röra sig över ett större område och inte vara knutna till specifika punkter, förklarar Johansson.

– På så sätt blir de ett komplement till polisen, som har många uppgifter och inte alltid har resurser att prioritera förebyggande insatser som att patrullera ett område.

Men även mer långsiktiga åtgärder finns i programmet. Som att få med ett systematiskt trygghetstänk redan i planeringen av framtida stadsmiljöer.

– Vi vill att staden ska byggas tryggt och det kräver förtänksamhet i hur man utformar stadsmiljöerna för att de ska vara trygga att vistas i.

– Det finns kommuner som har tagit det på allvar och som beaktar trygghetsperspektivet systematiskt redan i planprocessen. I Nacka jobbar man bland annat med något som heter brottskonsekvensutredning och det vill vi väva in även i Skövdes planprocesser, säger Anders G Johansson.