Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump siktar på vaccin till årsskiftet

USA:s president Donald Trump hoppas på ett vaccin mot covid-19 redan i slutet av året. Då ska miljontals doser finnas redo för användning.

– Vi tittar på att ha det i slutet av året om vi kan, kanske tidigare, säger Trump vid en pressträff utanför Vita huset.

Presidentens tidtabell är därmed långt mer optimistisk än Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), som på torsdagen räknade med att ett vaccin i bästa fall kan vara godkänt om ett år.

Trump redogjorde för att regeringens lista över tänkbara vaccinkandidater har krympt till 14 lovande vaccin som man satsar på. Så fort ett vaccin har godkänts ska det distribueras så snabbt som möjligt, enligt presidenten.

Tidigare sade hälsominister Alex Azar i en intervju med tv-kanalen Fox att USA planerar att bygga upp ett jättelager med vaccin mot coronaviruset, med målet att ha hundratals miljoner doser redo att börja använda i slutet av året.

Trots att det ännu inte finns något godkänt vaccin mot covid-19, så har Vita huset satt som mål att ha 300 miljoner doser tillgängliga vid årsskiftet. Enligt Azar ska produktionen starta redan medan de kliniska testerna pågår, för att snabba på processen.