Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trängregementet fortsätter stötta sjukvården – Blekinge på tur: ”Givetvis ställer vi upp”

Trängregementet stödjer sedan tidigare sjukvården i Göteborg, och har just avslutat en insats i Uppsala. Nu är Region Blekinge näst på tur.
– Givetvis ställer vi upp, säger Mårten Adolfsson, plutonchef.

Socialstyrelsen har bett Försvarsmakten om stöd med anledning av den anstränga situationen i sjukvården på grund av pandemin. Begäran inkom genom Militärregion Syd, som fördelade uppgiften till Trängregementet. Trängregementet är Försvarsmaktens logistikförband och förfogar över ett antal militära ambulanser, samt yrkessoldater med kompetens inom bland annat sjukvård och transport.

– Vi har stöttat samhället på olika sätt i krissituationer även tidigare, till exempel med transport av fältsjukhuset till Stockholm och under skogsbränderna för några somrar sen. Soldaterna tycker att det är viktigt, kul och spännande att få hjälpa till, säger Mårten Adolfsson, plutonchef, i ett pressmeddelande.

I insatsen kör soldaterna sjuktransporter. Region Blekinge har vårdansvaret i ambulanserna, så civil vårdpersonal är alltid med. Körningarna inleddes tisdag morgon, 19 januari.

– Insatsen börjar med att vi synkar vårt arbetssätt med den civila parten, går igenom rutiner och får utbildning på materiel som vi i vanliga fall inte använder i de militära ambulanserna. Vi börjar med körningarna på tisdag morgon, 19 januari, säger Mårten Adolfsson.