Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totalförsvaret rustas upp – största övningen på 30 år

Totalförsvaret ska stärkas, nu genomförs den största övningen på över 30 år.

Nu under januari drar Totalförsvarsövning 2020 igång på allvar i Västra Götaland, meddelas i pressmeddelande både från länsstyrelsen och Samhällsskydd Mellersta Skaraborg. Detta är den största nationella totalförsvarsövningen på mer än 30 år.

– Vi är i början av arbetet med att stärka vårt totalförsvar. Totalförsvarsövningen blir en temperaturmätare på hur långt vi har kommit och hjälper oss att ringa in frågor vi behöver ta vidare i den fortsatta planeringen, säger Charlotte Jeppsson Hagstrand, övningsledare på länsstyrelsen, som är högsta civila totalförsvarsmyndighet i länet.

Totalförsvarsövningen utgår från ett scenario med höjd beredskap, det vill säga krigsfara eller krig. I Västra Götaland deltar bland annat länsstyrelsen, länets kommuner, Västra Götalandsregionen och Försvarsmakten.

– Den del av övningen som startar hos oss under januari är en så kallad seminarieövning som går ut på att vi får diskutera hur vi ska ta oss an de situationer vi ställs inför. Det är alltså inget allmänheten kommer att märka av i sin vardag, men det är bra att känna till att vi samhällsaktörer övar för att stärka vår beredskap, säger Peder Samuelsson på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

I maj och juni 2020 håller Försvarsmakten den mycket stora nationella övningen Aurora 20, där armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet och militära förband från andra länder deltar. I detta ingår också övningar med delar av totalförsvaret som sker i samarbete med andra delar av samhället. Dessa övningar väntas bli mer märkbara för allmänheten.