Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toftby och Wigh på jakt med Aschberg i Trolljägarna

På måndagskvällen jagade Johanna Toftby och Hanna Wigh nättroll i tv tillsammans med Robert Aschberg. Johanna hade under flera år terroriserats av en person som gömde sig bakom dataskärmen. Hanna är före detta riksdagskvinna för SD och när hon anmälde en kollega för våldtäkt drog drevet igång.

För Hanna Wighs del eskalerade hatet när hon lämnade partiet och meddelandena forsade in.

– Jag förstår att målet är att knäcka mig och tysta mig, men jag tänker inte låta mig tystas, säger Hanna i programmet.

Hon har till och med spytt när hon läst en del av kommentarerna, många anspelar också på olika former av sex.

Båda kvinnornas "troll" är kvinnor i 60-årsåldern, Hanna Wighs förföljare bad till sist om ursäkt. Johannas antagonist har slutat att skicka meddelanden till henne.

Mot nättrollen

Skövdebloggaren har länge engagerat sig i kampen mot nättroll och hjälpt många andra som drabbats.

– Men när hon skrev hotelser och andra kränkande saker till min cancersjuka kompis hade jag fått nog. Därför ställde jag upp när TV3 ringde, säger Johanna Toftby till tidningen.

– Jag hade själv tagit hjälp av mina läsare för att försöka lista ut vem det kunde vara, så när kanalen ringde visste vi redan vem det handlade om och jag hade själv mejlat med henne. Dessutom hade jag gjort en polisanmälan. Jag tror inte att folk är medvetna om vilka obehagliga vändningar sådant här kan ta, säger Johanna Toftby.

Terroriserades

Själv var hon drabbad under flera år och Johanna tycker att Trolljägarna gör ett mycket viktigt arbete för att motverka allt näthat.

– De lyfter fram problemet och lyfter ut nättrollen i ljuset. Själv hade jag målet att konfrontera henne och få slut på eländet, berättar Toftby.

Och droppen var alltså när hon gav sig på hennes cancersjuke vän.

– Folk har inte klart vilka hot en del personer kan framföra när de tror att de är anonyma. Det är viktigt att vi gör fler medvetna om de här frågorna.

Konfronterade ni personen bakom inläggen?

– Ja, det gjorde vi och Robert är tuff, många gånger vill de inte stå för vad de gjort när de konfronteras.

Har inläggen slutat efter ert besök?

– Det har blivit helt tyst på den fronten och det var ju syftet.

Fotnot: Programmet med Johanna Toftby sändes på måndagen klockan 21.00 på TV3.

Så här skriver Johanna själv om trolljakten