Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvar fyllde kundvagn med choklad

Butikskontrollanter på Willys i Vara iakttog på torsdagen två tjuvar som var så fräcka att de fyllde en kundvagn med choklad och tuggummi. Sedan gick de ut med allt – utan att betala. Stöldgodset var värt 10 000 kronor.

I fallet i Vara handlade det om en man och en kvinna som civilväktare som befann sig i butiken genast kände igen.

– När vi jobbar med det här så stöter vi på samma personer flera gånger. Väktaren kände igen killen och tänkte att här kan det hända något, vilket det också gjorde, berättar Hans Möller på Västsvensk butikskontroll.

Paret lämnade butiken med en kundvagn fylld med choklad och tuggummi till ett beräknat värde av närmare 10 000 kronor.

– För säkerhets skull så ringde butiksväktarna polis och följde efter tjuvarna med bil tills polis kunde ansluta. Båda blev gripna i höjd med Vårgårda, säger Hans Möller.

Polisen i Alingsås bekräftar att två personer greps på E20 i närheten av Vårgårda på torsdagen misstänkta för stölden.

– Stöldgodset var choklad och tuggummi, säger Carolina Johansson, stationsbefäl på Alingsåspolisen.

De gripna är en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern. Båda misstänks för stöld, mannen, som körde bilden misstänks dessutom för drograttfylleri och grov olovlig körning. Kvinnan misstänks också för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Willys i Vara är bara en av många butiker i Skaraborg som anlitar civilväktare. De samarbetar i sin tur tätt med polisen i de mer omfattande fallen.

– Vi låtsas gå runt och handla. Vi går och går tills det händer något – och det gör det. I 8 fall av 10 griper vi efter kassan, men inte när det gäller större grejer, berättar Hans Möller och fortsätter;

– Då har de ofta ett fordon någonstans. Vi låter dem lasta in i bilen och har hela tiden kontakt med polisen. De åker iväg och tror att de klarat sig, men vi åker efter.

När polis ansluter kan också tjuvarna gripas med stöldgodset i bilen.

– Ofta blir det annat också som olovlig körning, en del saknar körkort och kan också vara narkotikapåverkade.

Just när det gäller stora chokladstölder har Västsvensk butikskontroll uppmärksammat en ordentlig ökning i butiker som hört av sig till dem.

– Det är ett gigantiskt problem med både choklad- och tuggummistölder. De tömmer hela hyllor och går bara rätt ut. Tjuvarna försöker göra så att ingen ser, men om någon gör det så vet de att det inte är många som skulle våga ingripa.

Just tuggummi och choklad är också ett tacksamt stöldgods.

– Det är lätt att omsätta i pengar. Tjuvarna åker bara till närliggande mindre seriös butik. Behöver de i sin tur ge några kronor för en påse tuggummi så gör de det.

För Västsvensk butikskontroll, med sina 20 anställda är gripanden vardag.

– Bara i dag har vi 12 personer som är gripna. Då kan man snabbt räkna ut hur det ser ut i alla andra butiker där det inte finns kontrollanter, avslutar Hans Möller.