Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiotusentals läsare sökte sig till Skövde Nyheter under storbranden

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

När den stora branden i en lägenhetslänga i Södra Ryd bröt ut sökte sig tiotusentals läsare till Skövde Nyheters bevakning. – Det här är en tragisk händelse men det finns ett stort intresse för den och det är vårt uppdrag att bevaka så bra som möjligt, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Branden startade vid 22.45-tiden den 16 januari och medarbetarna som jobbade på Skövde Nyheters liveredaktion under kvällen förstod snart att det var en kraftig brand som spred sig.

Redaktionen fick snabbt hjälp av läsarna som bistod med bilder och filmklipp, till stor del via Facebook, som SN kunde presentera på skovdenyheter.se redan under natten.

– Det visar att vi är den stora nyhetskanalen och det är viktigt att berätta för allmänheten om sådana här händelser. Vi är tacksamma mot våra läsare för hjälpen de bidrog med, säger Börje Andersson, nyhetschef på Skövde Nyheter.

Redaktionen kraftsamlade

Rapporteringen tog sedan vid tidigt på morgonen den 17 januari. Redaktionen kraftsamlade och många medarbetare involverades i arbetet med allt från tv-klipp till livesändningar och texter och bilder som höll läsarna uppdaterade om vad som hände.

– Under dagen var vi i Södra Ryd med stor styrka som bland annat mötte människor i nöd och som hanterade detta med god fingertoppskänsla, säger Börje Andersson.

Skövde Nyheter rapporterade fortlöpande under dagen, och dagarna som följde, såväl om brandutvecklingen som om människor som drabbats, kommunens insatser och insamlingar med mera.

– Det här var ett bra exempel på att allt fler Skövdebor borde ladda ner vår app. I appen fick man verkligen följa händelseförloppet i realtid. Där blir du uppdaterad om vad som händer i din närhet på ett överskådligt och smidigt sätt, säger Börje Andersson.

Appanvändarna får också dagligen pushnotiser om artiklar från Skövdetrakten – under brandbevakningen var det ett bra verktyg för att snabbt kunna delge läsarna ny information.

”Snabb rapportering med empati och närvaro”

Totalt hade Skövde Nyheter över 200 000 besök i sina digitala kanaler under veckan då branden inträffade och nästan 600 000 klick samma period, vilket är rekordsiffror för sajten.

– Det här är en tragisk händelse men det finns ett stort intresse för den och det är vårt uppdrag att bevaka så bra som möjligt. Det vi såg var att människor besökte Skövde Nyheters digitala kanaler i strid och stor ström. Vi jublar förstås inte över en brand som gör människor hemlösa men jag är nöjd med att vi gav våra användare mycket information som man tyckte var relevant, för vi kan se att man återkom ofta, säger Hall Medias onlinechef Patricia Svensson.

Hon förklarar att rapporteringen om en sådan här händelse kan vara prövande för en nyhetsredaktion då man måste vara snabb men samtidigt gå varsamt fram.

– Vi träffar ju många drabbade som naturligtvis inte mår bra av det som hänt. Men så vitt jag vet så lyckades vid bra med en snabb rapportering med både empati och närvaro, säger Patricia Svensson.

SE MER: Här följer du Skövde Nyheter på Facebook

LÄS MER: Här startar storbranden – se vittnesbilden och dramatiska filmen när hela huset står i lågor

LÄS MER: De flydde branden: ”Jag vaknade av att det brann”

LÄS MER: Se otäcka brandfilmen från Södra Ryd: Här rasar taket ner – brandmannen hade änglavakt

LÄS MER: Många i chock efter branden: ”Vi känner för de drabbade i Södra Ryd”

LÄS MER: Stabil insats av kommunens krisgrupp under branden

LÄS MER: En häktad misstänkt för mordbrand

LÄS MER: Brandoffren vill tacka för all hjälp: ”Det är väldigt snälla människor”