Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timbuktu intar Skaraborg

En droppe midnatt – så heter Jason ”Timbuktu” Diakités nya föreställning. Man kan säga att det är hans jakt på identitet och ett sammanhang, Jansons livsresa från barn till vuxen. - Jag är en korsning av Slovakien, Tyskland, Frankrike, Afrika och South Carolina. Jag är Jason, son till den svarte Madubuko Diakité och den vita Elaine Bosak, säger artisten till tidningen.

SKARABORG

Föreställningen ”En droppe midnatt” tar avstamp i pojken Jasons liv i ett 80-talets Lund präglat av rasism och mobbing. Vi får sedan följa honom in i vuxenlivet där hans jakt på identitet, tillhörighet och sammanhang resulterar i en omskakande resa till förfädernas South Carolina och Harlem.

– Jag är varken svart eller vit, inte amerikan eller svensk. Det gjorde att jag sökte efter mina rötter och en egen identitet, förklarar Timbuktu.

Identitetsresa

Föreställningen är en identitetsresa, där artisten tar upp viktiga pusselbitar som har format honom till den han är. Föreställningen innehåller också nyskriven musik av Erik Hjärpe.

– Vi blandar lite stilar från olika tidsepoker. Det blir blues, soul, jazz, gospel och lite hiphop. Med på scenen finns också sångerskan Mira Palme, konstaterar sångaren.

En droppe midnatt på scenen är en dramatiserad version av den hyllade boken med samma namn.

– Jag fick hjälp av Mustafa Can från Skövde med den. Han var redaktör, mentor och lärde mig att skriva på ett vettigt sätt, så att det blev bra, menar Jason.

Starka reaktioner

Artisten tycker också det är roligt att höra publikens reaktioner när han spelat showen för dem.

– Många kommer fram och vill berätta sin egen livshistoria och det tycker jag är inspirerande.

För det är samtidigt en omtumlande resa som vi bjuds på.

– Jag tar upp händelser som när jag trodde min pappa skulle dö av sjukdom, när min mamma och han träffades i USA. Det blir helt enkelt nedslag i min släkts liv.

Och han ser fram mot att komma till Vara konserthus den 8 november.

– Det är alltid trevligt att besöka Västergötland. Kultur är viktigt, speciellt i dessa tider.

Många frågor

Det är så många frågor Jason skulle vilja ställa till farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor.

– Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund.

I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Jason vill ta oss med på den resan.