Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till dig som inte bestämt dig hur/om du ska rösta i EU-valet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Personligen har jag känt mig något oroad inför valet. Högervindar blåser starka i såväl inrikespolitiken som i EU-parlamentet.

I Sverige har vi partier som vill inskränka både mänskliga rättigheter och jämställdhet och som driver idéer om att vi måste dela upp människor i olika grupper och ställa dem mot varandra, för att kunna driva politik. Jag har länge funderat över varför de gör så. Hur kan några mena att alla människor inte har rätt till sina mänskliga rättigheter och värde? Spelar deklarationen om mänskliga rättigheter ingen roll längre för politiker? Spelar överenskommelser om de jämställdhetspolitiska målen roll i teorin, men inte i praktik och handling?

I EU-parlamentet håller de på högerkanten på gång för fullt med att bilda grupper och allianser för att få igenom den politik som inte tar hänsyn till människors lika värde, som vill förneka kvinnor sin fullständiga rätt över sina kroppar och som vill rusta upp med vapen i hand och nationalism som grund. Det gör mig oroad, trött och arg på samma gång.

Jag gick med i Feministiskt Initiativ för att partiet i grunden är starkt kopplat till de oerhört drivande partipolitiskt obundna kunskaper och krafter som finns i föreningslivet runt om i Sverige. Föreningar som jobbar för jämställdhet, fred, klimat, mänskliga rättigheter, hbtq-frågor med mera. Det vi i Fi vill göra, är att lyssna med örat nära marken och plocka upp de kunskaper och erfarenheter som dessa rörelser har och använda oss av det verktyg vi har för att förverkliga dem. Och då handlar det konkret om politiken. Verktyget vi har som politiker, är att fånga upp det som händer i samhället och se vilka insatser som behövs göras politiskt. I EU-parlamentet kan det handlar om allt från frihet från våld, sexuella trakasserier, klimat, antimilitarism och fred eller att säkra vägarna till Europa så människor som flyr inte behöver dö.

För er som tycker att dessa frågor behöver hamna högt upp på dagordningen och som tror på att vi som politiker från Feministiskt Initiativ gör allt vi kan för att flytta fram positionerna vad gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter, lägg er röst på oss. Vi finns även tillgängliga i valrörelsen på stan och i sociala medier. Så kolla gärna vad vi vill och se om det stämmer överens med dina värderingar. Vi kanske inte är de som syns och hörs mest, men vi behövs för att frågor som vi och du brinner för, över huvud taget finns med på dagordningen. Vi använder verktyget politik, för att backa er alla som brinner för en rättvis, hållbar och jämställd värld.

Hilda Rolfsdotter, ordförande i Feministiskt Initiativ Skövde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel