Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeriförbud inget trollspö

Falköping säger nej till ett tiggeriförbud och Tidaholm har inte frågan på sin agenda. I Skara menar kommunalrådet Ylva Pettersson (M) att frågan måste diskuteras noggrant. – Den som tror att vi nu fått ett trollspö som löser problemet kanske blir bekymrad över hur många problem som kvarstår, säger hon.

Efter att Vellinge kommun fått rätt att införa ett tiggeriförbud ska Moderaterna i Skövde, som tidigare föreslagit ett förbud, enligt P4 Skaraborg försöka få majoritet för ett förbud i Skövde, där dock Centerpartiet är negativa till ett förbud.

I Falköping säger kommunalrådet Dan Gabrielsson (S) nej till ett förbud och i Tidaholm är det en fråga som överhuvudtaget inte diskuterats, enligt kommunalrådet Anna-Karin Skatt (S). I en annan av Skövdes grannkommuner leder Ylva Pettersson (M) ett alliansstyre likt det i Skövde.

– Jag själv är väldigt kluven i frågan på ett sätt som jag tror att många är. Den misär och den utsatthet som dessa människor lever i är oacceptabel och kan aldrig normaliseras. Vi kan inte ha som norm att människor lever i den sortens misär och förnedring. Dessutom riskerar de att utsättas för kriminalitet som människohandel och prostitution, säger Ylva Pettersson i Skara.

Enligt Ylva Pettersson är det inte snällhet att tillåta tiggeri.

– Däremot vet vi inte hur ett förbud skulle fungera. Någonting jag skulle tycka var olyckligt är om kommun efter kommun inför tiggeriförbud och de här människorna blir kulor i ett flipperspel. Min önskan är att det kan tas ett nationellt grepp och jag hoppas att domen driver på det,

En SD-motion i Skara för ett tiggeriförbud avvisades tidigare av Moderaterna med hänvisning till att frågan borde lösas på nationell nivå.

– Jag kan tänka mig att det dyker upp en sådan motion igen nu och då måste vi ta ställning till det i Skara. Vi kan inte sitta och bestämma att det ska tas fram en nationell plan. Vi har inte diskuterat det här i Moderaterna än, men jag anser att vi måste diskutera det här oerhört noggrant och hur vi än väljer att agera i Skara är det viktigt att det sker i så stor enighet som möjligt. Det sista jag vill är att utsatta människor förvandlas till politiska slagträn, säger Ylva Pettersson.

Ett kommunalt tiggeriförbud kan också ha sina begränsningar, menar Ylva Pettersson.

– Tiggarna sitter ofta precis vid dörren till en affär där människor rör sig. Det befinner sig ofta inte på kommunal mark, då är det fastighetsägaren som bestämmer, då spelar kommunens förbud inte någon roll. Den som tror att vi nu fått ett trollspö som löser problemet kanske blir bekymrad över hur många problem som kvarstår, säger hon.

Dan Gabrielsson i Falköping säger nej till ett tiggeriförbud.

– Aldrig så länge som nuvarande majoritet sittet, det kan jag garantera. Falköping är utsett till Sveriges första medmänskliga kommun, för vår del är det inte människorna som tigger som är problemet, utan det är ojämlikheten i samhället,

Med de stora ojämlikheter som finns i Europa menar Dan Gabrielsson att det är oundvikligt att en del människor som sista halmstrået för att få ihop en försörjning åker hit och tigger.

– Vi är med i EU och människorna har rätt att resa fritt, säger han.

Han säger att han aldrig under alla år som det funnits tiggare i Falköping blivit illa bemött av någon som tigger.

– Det är möjligt att en del känner obehag och att de är pressade att ge en gåva, men det är frivilligt, som andra insamlingar, säger Dan Gabrielsson.

– Solidariteten minskar kanske bland medborgarna då de suttit i många år i Falköping. Men jag vet att många även fortsättningsvis är givmilda, en del ger pengar, andra ger mat. Svenskarna är ett givmilt folk, säger Dan Gabrielsson.

I Skövde driver Moderaterna på för att införa ett tiggeriförbud, hur skulle ett förbud i Skövde påverka Falköping?

– Det går inte att ha ett antal tiggare utanför varje affär. Det brukar vara en person, det brukar ytterst sällan vara fler. Det kan vara så att det blir ett ytterligare tryck på Falköping. Då hamnar vi i en situation där vi får ta en diskussion kring hur vi löser problemet, säger Dan Gabrielsson.

Hur bor de som tigger i Falköping?

– Jag vet inte hur de bor, men jag tror att många har en bostad. Många frivilliga hjälper till med bostäder, jag vet inget ställe idag där det finns en kåkstad eller husvagn, säger Dan Gabrielsson.

I Tidaholm är ett tiggeriförbud inget som överhuvudtaget diskuterats, enligt kommunalrådet Anna-Karin Skatt (S).

– Det är ingenting som är på vår agenda i Tidaholm. Det är en situation som vi inte tycker är acceptabel att människor ska behöva tigga för sitt uppehälle. Det är väldigt tragiskt att det ska behöva vara så här, säger Anna-Karin Skatt.

Kommunen har begränsade möjligheter att göra något åt situationen, enligt Anna-Karin Skatt. Hon nämner att socialtjänsten varit runt och pratat med personer som rör sig utanför mataffärer.

– De finns ju här och de har rätt att vara här. Tidaholmarna är fantastiska på det sättet att man ger pengar. Men för att göra något behöver situationen göras bättre i deras hemländer, säger hon.