Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terapeuten – ”Så klarar du av vårtröttheten”

Trött och hängig trots våren? Då kan du ha drabbats av vårtrötthet. KBT-terapeuten Annika Hall berättar om sina bästa knep för att piggna till.

Vi påverkas alla av årstidsförändringar men ibland drabbar de oss mer.

-Det kan låta konstigt att bli hängig och trött av att det blir ljusare ute och att vi får fler soltimmar men det är faktiskt ganska vanligt, säger Annika Hall, KBT-terapeut på Din Klinik som är på väg att öppna upp en terapimottagning i Floby.

Hon berättar att problemet bland annat kan ha att göra med vår inre klocka.

-Vi har en inre klocka som styr de hormoner och signalsubstanser som sköter vår dygnsrytm. När årstiderna ändras eller vi flyttar fram eller tillbaka klockan så påverkas rytmen, säger hon.

Läs mer om Din Klinik

Vårtrötthet

Hur vet man då om det är just vårtrötthet man lider av? Annika förklarar.

-Det börjar ofta med att man känner sig trött och inte orkar med saker och ting i samma tempo sedan tidigare. Man kanske också sover dåligt, har koncentrationsproblem och känner sig omotiverad och deppig i allmänhet, säger Annika.

Hon tycker att den som ofta blir hängig vid samma tid varje år kan börja tidigt med att förbereda sig innan säsongen genom att exempelvis äta extra D-vitaminer, vistas ute och anpassa mängden måsten.

Ändra tankemönster

Annika som är KBT-terapeut arbetar med att påverka tankemönster, känslor och beteenden med evidensbaserade metoder.

-Vi brukar titta på om det finns känslor, tanke- och beteendemönster som kan påverka varandra och skapa negativa spiraler. Ofta är det inte hur man har det utan hur man tar det, kan man säga lite förenklat. De flesta av oss skulle må bättre av att arbeta mer med att bygga upp en stark grund i oss själva så att vi kan klara av de utmaningar vi står inför i framtiden, berättar hon.

Hon menar att detsamma gäller vare sig det är vårtrötthet eller oro över världsläget i Coronakrisen.

-Samtidigt arbetar vi på Din Klinik naturligtvis efter den person som sitter framför oss och väljer den terapiform som vi tror funkar bäst i just det fallet.

Själv försöker hon leva som hon lär och har byggt upp egna strategier för att klara av livets många tänkbara motgångar.

-Jag tycker att yoga, meditation och att bara vara i naturen är saker som hjälper mig genom livet. Jag älskar skogen runt Floby där jag ofta tar mig ut i naturen för återhämtning.

Nu finns hon och hennes kollegor tillgängliga i Floby där Din Klinik har startat upp en terapimottagning.

Kontakta Din Klinik

Din Klinik

Verksamhetschefen för Din Klinik är Martin Öst som är medicine doktor och distriktsläkare. Han har tidigare arbetat som specialistläkare i många år men har nu drivit eget sedan 2002 då entreprenören i honom gjorde sig hörd.

-När vårdvalet kom så ville jag bygga en vårdcentral med specialistkompetenser. Idag har vi en komplett terapimottagning där vi har alla kompetenser. Socionomer, arbets- och fysioterapeuter, psykologer och specialistläkare med KBT-kompetens. Det är viktigt att erbjuda hjälp för både den fysiska och psykiska hälsan, säger Martin.

Han berättar att de är stolta över att ha ett team som kan arbeta med helheten.

-Kroppen och knoppen hänger ihop och det är viktigt att se till hela människan vid problem. Det är något som jag sett i mitt arbete som läkare.

Statistiskt sett har minst var femte person problem med psykisk ohälsa, menar han.

-Vi vill erbjuda Flobybor Din Kliniks hela utbud av kompetenser, helt enkelt. Vi har börjat med att öppna upp en terapimottagning, därefter planerar vi att öppna upp en rehab- och vaccinationsmottagning med labb för provtagningar. Därefter, om tillräckligt många Flobybor är intresserade, öppnar vi gärna upp vårdcentralen Din Klinik Floby. Men redan nu har alla tillgång till våra läkare online, berättar han.

Din Klinik har en app som både Martin och klinikens patienter är mycket nöjda med.

-Din Klinik-appen laddar du ner där appar finns och får därmed tillgång till hela vår specialistkompetens, direkt i din telefon eller padda, säger Martin Öst, verksamhetschef och specialistläkare på vårdcentralen Din Klinik.

Ladda hem Din Klinik-appen