Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankstation för flytande biogas i Götene

På onsdagen invigdes Sveriges första tankstation för flytande biogas i Götene inom ramen för Klimatklivet, skriver FordonsGas Sverige AB i ett pressmeddelande. De menar att detta blir startskottet för en snabb nationell utbyggnad.

Utbyggnaden av infrastruktur för tankning av flytande biogas uppges vara en förutsättning för att kunna ställa om tung trafik från fossila bränslen till förnybara energikällor.

Det är FordonsGas Sverige AB som står bakom den nya tankstationen och ser anläggningen som symbolisk för den kommande utvecklingen.

– Investeringsstödet från Klimatklivet har verkligen inneburit ett stort steg framåt för vår bransch, säger Emil Glimåker, vd FordonsGas Sverige AB. Ju fler som investerar i klimatsmarta, gasdrivna lastbilar och ju fler tankstationer vi kan etablera – desto snabbare kommer vi klara av omställningen till hållbara transporter.

Etableringen i Götene är en följd av att åkeriet Götene Kyltransporter nu gör en av de största investeringarna i Sverige, med upp till 50 nya lastbilar som kör på flytande biogas (LBG).

– Flytande biogas är framtiden – det är vi övertygade om. Andra drivmedel kommer inte att räcka när vi vill erbjuda fossilfria och hållbara transporter åt våra kunder, fastslår Dennis Karlsson, vd Götene Kyltransporter i pressmeddelandet.

Volvo Lastvagnar ser övergången från diesel till flytande biogas som en viktig förutsättning för att nå Sveriges klimatmål, en minskning av koldioxidutsläppen från transporter med 70 procent till år 2030.

– Den nya tankstationen i Götene är ett bra exempel på den samverkan och vilja som finns hos alla parter för att nå Sveriges utmanande mål, säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar. Flytande biogas spelar en viktig roll i omställningen – och nu tror vi på en fortsatt snabb utbyggnad av infrastrukturen.

Tillsammans är dessa aktörer med i samverkansprojektet Västsvensk arena för flytande biogas, som projektleds av CLOSER.

– Det är glädjande att se hur väl projektet lyckas samla hela kedjan, från biogasproduktion, via fordonstillverkare och distributörer ända till åkare och transportköpare, säger Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.

Att sprida kunskap om utveckling och ny teknik är en viktig del i projektet.

– Flytande biogas, LBG, anses ha stor potential för att bidra till omställningen mot hållbara transporter. Det känns mycket stimulerande att med vetenskapliga metoder följa upp och belägga detta, säger Karl Jivén, forskare och ansvarig för systemanalysdelen som utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet.