Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare om möjligheterna med ett vårdval inom tandreglering

Med ett vårdval skulle fler tandläkare stanna i regionen och det skulle kunna öppnas nya kliniker för tandreglering i till exempel Skövde eller Falköping. Det anser Stefan Robertson, som flyttat från Västsverige till Norge för att arbeta privat med tandreglering.

Stefan Robertson har arbetat som tandläkare sedan 70-talet och med tandreglering sedan mitten av 80-talet. Han har bland annat varit klinikchef i Mölndal, Stenungssund och Kungsbacka innan han för fyra år sedan bestämde sig för att flytta till Norge och Ålesund för att arbeta i privat regi med tandregleringar.

– Jag hade ju jobbat i offentligt monopol hela mitt liv. Jag tyckte att det passade bra att prova det här med valfrihet och konkurrens. I Norge är i princip all tandreglering privat, förutom i universitetsstäderna, säger Stefan Robertson.

Att arbeta privat stämde väl med Stefan Robertssons ideologiska övertygelse, då han är liberal och även varit politiskt aktiv.

Hans parti Liberalerna och de övriga i Västra Götalandsregionens ledning har föreslagit ett nytt vårdval ska införas för tandreglering för barn och unga, så att privata aktörer kan konkurrera med Folktandvården även på detta område.

– Jag är motståndare till offentliga monopol, jag tror inte att det är berikande eller effektivt. Varför ska inte barn och unga kunna välja tandregleringsspecialister? säger Stefan Robertson som menar att produktiviteten kan förbättras avsevärt inom tandregleringsvården i Västra Götaland.

Med ett vårdval skulle valfriheten öka även för dem som arbetar med tandreglering, menar Stefan Robertson. Det skulle ges en möjlighet att välja arbetsgivare inom regionen.

– Många av mina kollegor har flyttat till Norge, säger Stefan Robertson.

På så sätt förlorar Västra Götalandsregionen ofta erfarna tandläkare som även kan ha utbildats i regionen. Själv säger Stefan Robertson att han gärna, om han var tio år yngre, skulle flytta tillbaka och öppna en ny klinik i till exempel Vänersborg eller på Hisingen, där Folktandvården lagt ner kliniker för tandreglering tidigare.

Enligt en risk- och konsekvensrapport som tagits fram kring vårdval tandreglering skulle ingen privat aktör etablera sig utanför Göteborgsområdet, då underlaget är för litet. Det skulle tvärtom kunna leda till färre kliniker som gör tandregleringar i till exempel Skaraborg, om Folktandvården när den blir utsatt för konkurrens får lägga ner olönsamma enheter.

Stefan Robertson instämmer inte i att det bara skulle öppna privata kliniker i Göteborgsområdet.

– Det finns ett begränsat underlag, men jag kan tänka mig att det öppnas något i Skövde och kanske Falköping. I Vänersborg där Folktandvården lade ner för några år sedan kommer det säkert att öppna en ny klinik, säger han.

Han pekar på att det i Region Skåne, där privata aktörer släppts in, finns fler utbudspunkter än Västra Götalandsregionen trots en mindre befolkning. Vissa av dessa är mindre kliniker som bara är öppna någon dag i veckan.

Att tandläkarutbildningen skulle försämras om fler tandregleringar görs på privata kliniker och därmed färre vid Odontologen i Göteborg, där utbildningen är förlagd, tror han inte heller på. Han påpekar att Folktandvården tidigare hade fyra kliniker i Göteborg, men tre av dessa har lagts ner.

– Det är klart att man får färre patienter, men det är en mastodontklinik. Man klarade sig förr i tiden då det fanns fyra kliniker, säger Stefan Robertson.