Sveriges nationaldag känns för många som en given dag att fira, medan den bara passerar för andra. Men vad finns det egentligen att fira den sjätte juni?

– Egentligen finns det inget folklig tradition kring nationaldagen, som till exempel Norge har då de firar antagandet av den norska grundlagen den 17:e maj 1814. Det vi firar är är Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Det hela började med att man ville hylla den egna staten och sökte därför efter en vettig dag och anledning, säger Jonas Engman, sektionschef Arkiv och foto på Nordiska Museét.

–Det finns inte heller någonting som utmärker firandet av Sveriges nationaldag, mer än att man hissar den svenska flaggan möjligtvis.

Den svenska nationaldagen har kallats för just nationaldag i enbart 35 år. Tidigare firades den 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och inte förrän 2005 blev dagen en helgdag.

– Bara för att vi inte firar nationaldagen så mycket betyder det inte att vi är patriotiska. På till exempel midsommarafton kommer alla våra traditioner fram med flaggor, dans runt stången och Svensk mat. Många tycker därför att vi ska fira nationaldagen på midsommar istället. Vid till exempel idrottssammanhang är vi också väldigt nationalistiska.

Trots att den svenska nationaldagen inte verkar ha fått fäste hos alla svenskar, så sker det ändå en hel del firanden runt om i landet. Varje år sker exempelvis ett firande på Skansen i Stockholm, då kungafamiljen finns på plats tillsammans med en rad olika uppträdanden på scen.

Vad kan du om Sverige? Testa dig själv i quizet nedan.

Läser du i appen? Gör Sverigequizet här.

Gör fler quiz: Vad kan du om Norge?, Vad kan du om Ramadan?