Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt nå majoritet i regionen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Under fyra år har Västra Götalandsregionen styrts med majoritet, men det kan bli svårare att få till efter valet nu på söndag. Hur ser de olika partierna på möjligheterna att nå makten i regionen?

Västra Götalandsregionen styrs sedan senaste valet av en majoritet bildad av de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet, kallad Grönblå samverkan. Genom att knyta till sig Miljöpartiet har alltså det borgerliga blocket lyckats nå egen majoritet.

Att döma av opinionsundersökningar ser det ut att bli svårt för dessa fem partier att återigen nå en majoritet, främst beroende på att Sverigedemokraterna väntas växa.

– Vi inväntar valresultatet, men huvudinriktningen är att fortsätta tillsammans i Grönblå samverkan, säger Linn Brandström (M), ersättare i regionstyrelsen och Moderaternas andranamn på regionlistan för Skaraborg.

Kommer Grönblå samverkan söka ett styre även utan egen majoritet?

– Det går ju, tidigare styrde Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet utan att ha egen majoritet. Det är alltid svårare att styra när man inte har egen majoritet, då måste man ju förhandla och komma överens om många fler frågor än om man har egen majoritet, men det går att styra också på det sättet, säger Linn Brandström.

Hur ställer ni er till Sverigedemokraterna i ett sådant läge?

– Är man i minoritet måste man prata med alla partier. I regionen har vi gjort överenskommelser där alla partier deltar, som den kring omställningen av vården. Jag kan inte säga att det ena eller andra partiet får mer eller mindre inflytande. Vi måste söka breda lösningar, säger Linn Brandström.

Alex Bergström från Falköping är förstanamn för Socialdemokraterna på regionlistan för Skaraborg och är idag regionråd i opposition.

– Vi förstår ju att det kommer att bli väldigt tufft att få ihop en majoritet. Vi kommer att vara beredda att diskutera med samtliga partier förutom Sverigedemokraterna, säger han.

Innan senaste valet styrde Socialdemokraterna med Vänsterpartiet och ett av partierna som nu ingår i Grönblå samverkan, Miljöpartiet.

– Vi var såklart besvikna när Miljöpartiet gick över till Alliansen 2014. Vi tycker att vi hade ett gott samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet under den mandatperioden, säger Alex Bergström.

Ännu tidigare styrde Socialdemokraterna med Centerpartiet och Folkpartiet (nu Liberalerna) och Alex Bergström är öppen för att återuppta det samarbetet.

– Absolut, vi hade också ett gott samarbete, under tio år, säger han.

Men från Centerpartiets och Liberalernas sida är detta inte huvudalternativet.

– I min värld så är vi nöjda med det samarbete vi haft i Grönblå samverkan. Ambitionen är att de här partierna får förnyat förtroende att leda regionen framåt. Sedan finns det partier vi inte vill samarbeta med, som Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet tror jag inte vi har så mycket gemensamt med heller, säger Gunilla Druve Jansson, förstanamn för Centerpartiet i Skaraborg.

– Grönblå samverkan är det vi eftersträvar. Tidigare har vi också samarbetat med Socialdemokraterna, men huvudlinjen är att fortsätta som nu, säger Ulla-Britt Hagström, två på Liberalernas lista i Skaraborg.

Miljöpartiet kan tänka sig samarbete med alla utom Sverigedemokraterna, enligt Peter Sögaard, partiets förstanamn på regionlistan för Skaraborg.

– Förra mandatperioden fungerade det också bra. Vi har stor erfarenhet av att samarbeta med båda sidor, säger han.

Sverigedemokraterna å sin sida säger att de är öppna för samarbete med alla andra partier. Men frågan är hur de ska nå inflytande när andra partier är så avogt inställda till dem?

– Har vi tur kanske vi får vågmästarposition och kan påverka genom det. Även om vi inte hamnar i vågmästarposition ser vi att vi kan påverka även i opposition genom förslag vi lägger, säger Johanna Johansson från Falköping, Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet vill i första hand samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, enligt partiets förstanamn i Skaraborg Bille Karlsson.

– I regionen finns även Feministiskt initiativ som alternativ, men vi vet inte om de kommer in i regionfullmäktige, säger hon.

Kristdemokraternas förstanamn för Skaraborg, Conny Brännberg, tycker att styret de senaste fyra åren varit väldigt starkt och stabilt. Han berömmer särskilt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), som har sagt att han gärna fortsatt axlar denna roll.

– Det har varit ett givande samarbete. Johnny Magnusson är den bäste politiska ledare jag har mött i en sådan här samarbetssituation. När det gäller att få ihop fem partier har han visat en enorm skicklighet, alla får komma till tals och känna att de har ett värde, säger Conny Brännberg.