Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sverige röstar under nationalistisk våg” – stort utländskt intresse för valet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Valet i Sverige väcker stort intresse i många andra länder. Stora tidningar och tv-kanaler i Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien rapporterar om att flykting- och invandrarfrågor dominerar valet.

Nyhetsbyrån TT har sammanställt mediebevakningen från ett antal större utländska medier och konstaterar att Sverigedemokraternas väntade uppgång i valet ägnas stort utrymme.

Franska Le Monde skriver att ett nationalistiskt och främlingsfientligt kan vinna röster i ett land präglat av liberala och socialdemokratiska värderingar.

I brittiska BBC kan förstasidesrubriken översättas till "Sverige röstar under nationalistisk våg."

Spanska El Pais rapporterar att "Sverige väljer i dag mellan att upprätthålla det rådande systemet och det ultrakonservativt främlingsfientliga".

Tidigare i september rapporterade den tyska tv-kanalen ARD om den politiska turbulensen i Sverige och hade då rubriken "Farväl till Bullerbyn" med en anspelning till den fina Sverigebild som många tyskar har genom Astrid Lindgrens barnböcker.

I våra nordiska grannländer skriver danska Jyllands-Posten att det svenska valet ser ut att innebära att den europeiska socialdemokratins sista stora bastion ser ut att falla.

Verdens Gang i Norge skriver att det högerpopulistiska norska partiet Fremskrittspartiets som tidigare har tagit avstånd från Sverigedemokraterna nu vill utöka samarbetet med partiet. "När hände det" frågar sig tidningen.

Även SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande i partiledardebatten i fredags har fått utrymme i danska och norska medier.