Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor studie: Svenskarna delar flest falska nyheter i Europa

Svenskarna är ett av de länder i Europa som delar mest vilseledande och falska nyheter på sociala medier. Innehållet är ofta kritiskt mot invandring och islam. Det visar en studie från Oxfords universitet.

Det är Dagens industri som rapporterar om studien. Forskare på Oxfords universitet har under tio dagar i augusti studerat över 270.000 Twitterinlägg som handlade om det svenska valet, bland annat genom att söka hashtaggar som #val2018.

Resultatet visar att en av tre nyhetsartiklar som delas vidare av svenska twittrare är vad som kan kategoriseras "skräpnyheter". Det placerar svenskarna i topp i Europa gällande vilseledande och falska nyheter som delas vidare på sociala medier skriver Dagens industri.

Likadana studier har gjorts inför sex val i andra västländer. I tidigare studier är det bara inför Donald Trumps valseger i USA som det twittrades ut lika många "skräpnyheter" som i Sverige.

"Resultaten är anmärkningsvärda. De visar att jämfört med hur det såg ut i de andra stora valen i Europa de senaste åren – i Frankrike, Tyskland och Storbritannien – delar svenska användare överlägset flest skräpnyheter", säger Phil Howard, professor vid Oxfords universitet, i ett pressmeddelande.

Svensken Fabian Sivnert, en av forskarna bakom studien, säger till TT att den röda tråden i innehållet i de vilseledande och falska nyheterna är att de är kritiska mot invandring och mot islam. Sajterna som dominerar bland "skräpnyheterna" är enligt studien Samhällsnytt (före detta Avpixlat), Fria Tider och Nyheter.

Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idags säger till Reuters att han vänder sig emot beskrivningen skräpnyheter. Han menar att sajten är en del av det pressetiska systemet i Sverige.