Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Martins livsverk självklara platsen för festen – tänker på Cesarstugan varje dag

Det är 1,5 år sedan Stig Martin och Britt-Marie Lindgren lämnade Östra Tunhem. Men det går inte en dag utan att Stig Martin Lindgren tänker på livsverket Cesarstugan. Självklart blir det platsen för parets gemensamma födelsedagsfest i maj.

Sommaren 2017 gick flyttlasset från Östra Tunhem till villan på Maskrosvägen i Dälderna i Skövde. 78 år gammal gick Stig Martin Lindgren i pension, han och Britt-Marie lämnade Cesarstugan till nya ägarfamiljen Christian och Emma Schmeikal från Alingsås och Emmas mamma Christina Mosslund Sjöberg.

– Det känns som om de 44 åren i Tunhem gick fort, när man fått tid att tänka igenom allt, säger Stig Martin Lindgren när han bläddrar i pärmar fyllda med tidningsklipp, affischer, bilder och tackkort från människor som firat bröllop och bemärkelsedagar på den lindgrenska anläggningen.

– Det var så här det började, säger Stig Martin Lindgren och visar ett fotografi på en rejäl trave timmer, stormfälld skog från Fårdala, som på ett år byggdes upp till Cesarstugan, restaurangen som var första bygget på anläggningen.

Lagom till julborden 1993 stod den färdig.

Då hade Stig Martin Lindgren drivit ekologiskt jordbruk, äggproduktion, får och hästavel på gården som han köpte 1972. Han lämnade fotografyrket, där han tog de första stegen som fotopraktikant hos legendaren Harald ”Hå-Kå” Karlsson i mitten på 1950-talet, och de Stilfo-butiker han drev i Falköping och Tidaholm till 1982.

De tre döttrarna Anna-Lena, Jenny och Eva-Karin skulle få växa upp på en gård där föräldrarna var hemma, något Stig Martin själv saknat under barndomen i Vilske-Kleva, när hans föräldrar fick arbeta hårt.

Första året hade restaurangen 20 000 gäster och 16 bröllop.

Nästa steg var att bygga utställningen Bondens år och gårdsbageriet i lagården, tom sedan Stig Martin Lindgren lagt ner djurproduktionen. Vaxdockor i miljöer, hämtade ur den påvra tillvaro som gällde i traktens landsbygd förr i tiden, blev något som generationer kunde mötas kring för samtal om tider som flytt.

Sista steget var att bygga en teatersalong ovanpå gödselplattan. Stig Martin drabbades av cancer, projektet drog ut på tiden, men efter fem år stod scen och salong klara i januari 2009.

Beslutet att sälja anläggningen fattades 2016. Då var Stig Martins rygg utsliten, och paret började söka rätt köpare. Till slut fann de familjen Schmeikal.

Läs mer: Ny familj på Cesarstugan

– De har också tre döttrar, och de vill leva det här livet. Jag kände att de hade bra förutsättningar och ambitioner. Det viktiga för mig är att Cesarstugan finns kvar, och jag tänker på familjen varje dag, säger Stig Martin Lindberg som är tacksam både mot de 340 000 gäster som besökte anläggningen genom åren, och de 100-tals som på olika sätt funnits med som medarbetare.

– Ingen nämnd och ingen glömd, säger Stig Martin.

Den 17 januari fyller Stig Martin Lindgren 80 år. Den torsdagen, och de två följande dagarna, står villan på Maskrosvägen i Skövde öppen för besökare.

– Men vi ser gärna att folk ringer först, så ska i ordna så att vi får tid att umgås med alla som kommer, säger Stig Martin Lindgren.

I maj blir det kalas på Cesarstugan. Då firar även Britt-Marie Lindgren sin 76-årsdag.

– Då ordnar vi den stora festen. Det är självklart att det ska göras här på Cesarstugan, säger Stig Martin Lindgren.