Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steg mot masstester av lungcancer hos rökare

Socialstyrelsen ska titta närmare på om masstester är en bra väg att hitta lungcancer. Förhoppningen är att en så kallad screening kan ge tidigare upptäckt av cancer och rädda liv.

Det är en studie i Belgien och Nederländerna som fått Socialstyrelsen att vidta åtgärden, rapporterar Dagens Medicin. Studien tyder på att dödligheten i lungcancer bland storrökare kan minskas med en fjärdedel genom regelbundna datortomografikontroller.

– Vi har väntat på att studien ska publiceras och hoppas ha svar på våra frågor under våren, säger enhetschef Mattias Fredricson till tidningen.

Socialstyrelsen inleder nu en förstudie om masstester på storrökare ska utredas närmare.

Såväl patientföreträdare som läkare har drivit på för screening av storrökare, för att tidigare kunna upptäcka sjukdomen och lättare bota patienter.

– Vi har anmodat myndigheten att utreda den här frågan och jag hoppas att det nu sker skyndsamt, säger Jan Nyman, onkolog och ordförande i svenska planeringsgruppen för lungcancer, till Dagens Medicin.

Socialstyrelsen ska bland annat se om det finns en lämplig testmetod och om hälsovinsterna överväger negativa effekter av ett screeningprogram.