Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan ska cykla genom hela Europa

I många år var Stefan Wendt en habil skidåkare i IFK Skövde SK:s färger. Nu är det cykel som gäller för den spänstige elitmotionären. I morgon åker han till Gibraltar. Sedan ska han cykla de 370 milen tillbaka till Sverige på tre veckor.

Vid 55 års ålder är Stefan i princip lika vältränad som han var när han var som mest aktiv skidåkare. Det fanns dock en tid då det var annorlunda. Vi backar tillbaka 10 år.

– Efter skidåkningen blev det mer fokus på barn och familj under ett antal år. Det slutade med att jag hade gått upp 20 kilo, berättar Stefan.

– Då bestämde jag mig för att börja träna mer igen och sedan dess har jag hållit på regelbundet och mer och mer.

Knäproblem gjorde dock att cykel passade bättre än löpning när det kom till konditionsträningen. Och som den tävlingsmänniska han är, så blev Stefan med tiden ganska bra även på den disciplinen, med en hel del tävlingsstarter som följd.

Vid sidan av den vanliga träningen och tävlandet växte också en annan idé fram hos Stefan. Någon gång skulle han vilja ge sig ut på en riktigt lång cykeltur genom Europa.

2014 kom första läget att förverkliga drömmen men då blev det en resa i Sverige istället, vilket innebar 215 mil från Treriksröset till Smygehuk, som klarades av på två veckor. Nu har dock tillfället kommit för den riktiga utmaningen. Den här gången blir det en tur från Gibraltar längst i söder i Europa och tillbaka hem till Sverige och Skövde.

Totalt en tripp på 370 mil.

– Läget uppstod när jag fick tre semesterveckor mer än min fru det här året. Det var faktiskt hon som undrade om jag inte skulle göra det.

– Eftersom jag har kunnat träna bra under en längre period och kände mig stark och redo, så bestämde jag mig i årsskiftet för att nu skulle det ske, säger Stefan.

Sedan dess har Stefan ägnat mycket tid på långa och långsamma träningspass på motionscykel, kombinerat med en del skidåkning och fysträning.

Den senaste månaden har han minskat ner på träningen och samtidigt ätit upp sig ett par-tre kilo för att ha en reserv att ta av. Och nu är han alltså redo för sitt livs hittills största idrottsäventyr.

Under resan räknar Stefan med att sitta i cykelsadeln 8-10 timmar om dagen. Förutsatt att det inte är allt för besvärligt väder innebär det dagsetapper på runt 20 mil.

– Sådana pass tränar man normalt sett inte, men det handlar mest om en inställningsfråga hur man klarar det. Är man inställd på distansen så går det, säger Stefan.

Jämfört med Sverigeresan blir det en del skillnader. Bland annat kommer han att cykla med minimal packning. Allt som allt väger hela utrustningen 17 kilo, inklusive cykeln i lättmetall.

– Jag kommer inte ha någon campingutrustning med mig. Sen har jag i princip bara ett ombyte cykelkläder med mig som jag kommer att tvätta varje kväll, förklarar Stefan.

Stefan kommer att skriva om sina upplevelser på facebooksidan Stefans Europaresa. Där blir det dagbok och bilder varje dag, och om tekniken funkar ska det även gå att följa hans resa via livetracking.

Redan innan resan har han fått ganska många följare och många har också blivit inspirerade att göra något liknande själva. Själv är han nöjd att hans stora dröm nu blir av.

– Jag tycker det är viktigt att man försöker uppfylla sina drömmar när man kan och jag är glad att jag har bestämt mig för att göra det här.