Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställde om vattenreningen - nu gör man desinfektionsmedel till sjukvården

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Nöden är uppfinningarnas moder, heter det. Som när de ansvariga för vattenreningen på Lidköpings sjukhus kom på ett sätt att ändra reningen till att istället tillverka 2400 liter desinfektionsmedel för den coronadrabbade sjukvården.

Västfastigheter hade precis köpt in utrustning för att kunna framställa hypoklorsyra med syfte att säkra tappvattenkvalitén på sjukhuset i Lidköping. När corona-pandemin spred sig och det började bli brist på yt- och handdesinfektionsmedel ställde man snabbt om och började producera desinfektionsmedel istället.

Pådrivande till initiativet är Ingemar Andersson, teknisk förvaltare.

– Vi insåg att en produkt som redan marknadsfördes som ett alternativ till handsprit innehöll samma aktiva ämne som vår nya reningsanläggning och vi bestämde oss då för att ställa om. Nu kan vi kan producera 1200 liter per dygn i koncentrerad form. Detta koncentrat späder vi med 50 procent vatten för användning till och hand- och ytdesinfektion, berättar Ingemar i ett pressmeddelande.

Den aktiva substansen i desinfektionsmedlet är hypoklorsyra som utvinns genom elektrolys av en blandning av salt och vatten. Hypoklorsyra är en svag syra som bildas när klor löses i vatten och är helt utan skadliga ämnen, färger och alkohol.

– Vi har distribuerat till sjukhusen här i Skaraborg och våra driftavdelningar använder desinfektionsmedlet vid sanering av till exempel verktyg. Vid sjukhuset i Lidköping har det använts för sanering av triagetältet som satts upp utanför akutmottagningen i samband med corona-pandemin, säger Ingemar.

Tekniken med att använda hypoklosyra för att säkra vattenkvalitet och förhindra tillväxt av till exempel legionellabakterier i vattenrören är i sig både innovativ och relativt ny i Sverige, och något som Ingemar och hans kollegor haft ögonen på en tid.

Initiativet att tillverka desinfektionsmedel av hypoklorsyra har mötts av positiv nyfikenhet från verksamheten och nu hoppas Ingemar att fler ska få upp ögonen för den här möjligheten.

– Vi är glada att kunna hjälpa till lite extra i dessa tider, säger han.